info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Hallå där

Amanda bygger bastu med gammal teknik: "Gör allt själv"

Amanda Nilsson brinner för gamla hantverkstekniker och utbildar sig till timmerman på ett hantverksprogram. Just nu timrar hon sin egen bastu.

Amanda Nilsson bygger egen bastu med hjälp av gamla hantverkstekniker. Foto: Amanda Nilsson

Du håller på att timra en bastu på dina föräldrars tomt i Tullinge. Berätta?
– Det är mitt slutprojekt i skolan. Jag vill testa att bygga ett hus från grunden och känna att jag kan hela processen. Jag vill testa att göra det i färskt virke. Det blir lite andra förutsättningar än att laga hus med torrt virke.  Jag gör allt med yxa, eftersom vi ute i yrkeslivet använder mycket maskiner.  Jag vill kunna jobba med handverktyg för att öva upp det.

Du har dessutom fällt alla träd själv. Varför?
– Jag vill handplocka träden och ha en bra kvalité. Då är det enklast att gå ut i skogen och se vad det är för träd. Jag vill lära mig att kunna välja ut rätt träd. Jag kollar på kronan och barken för att se ålder och om trädet är dugligt. Jag fällde dock träden med motorsåg.

Hur lång tid tar det att bygga bastun?
– Två månader. Jag gör allt för hand exempelvis hugger upp brädor för hand. Om jag skulle göra det med motorsåg skulle det ta en månad. Det är stor skillnad.

Vad har du verktyg?
– Jag använder mest en yxa, blyertspenna och tumstock. Jag har också använt dragmått, för att dra stockarna så att de blir täta.

Du utbildar dig till timmerman på en hantverksutbildning i Leksand.
– Jag går som lärling och är ute på jobb från första dagen. Jag har en handledare, en mästare, som jag följer med på olika jobb. Jag  byter timmer i gamla hus eller  timrar nytt, exempelvis ett hus i en järnåldersby. Utbildningen är på 2,5 år.

Varför är du intresserad av det här?
– Jag har alltid varit fascinerad av gamla hantverkstekniker. Att kunna göra saker från råmaterial till färdig produkt. Jag har hållit på mycket med hantverk och har gått i olika folkhögskolor. Timmerman är den gamla definitionen av snickare. Vi jobbar inte så mycket med spik och lim, utan mest med trä.

Varför behövs dessa kunskaper idag?
– Jag tycker att det är sorgligt om kunskaper försvinner som vi haft i tusen år. Vi behöver hitta nya sätt att bygga hus som är hållbara. Ett timmerhus kan bestå i 800 år. Teknikerna har förts vidare i flera hundra år, vilket tyder på att de fungerar. Det finns många hus som är i dåligt skick och det är inte många snickare som vet hur man kan laga timmerhus idag.

Vad ska du göra när utbildningen är klar?
– Jag ska starta en enskild firma. Vi är ett gäng timmermän i Stockholm och runt om i landet som ofta jobbar i lag tillsammans. Om vi får ett uppdrag så jobbar vi flera stycken.

Namn: Amanda Nilsson
Ålder: 28 år
Bor: Tullinge
Yrke:  Snart färdig timmerman
Utbildning: Hantverkslärlingsprogram på Yrkeshögskolan i Leksand, inriktning timmerman
Intressen: Spel fiol. Gillar alla typer av hantverk exempelvis smide och broderi

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Amanda bygger bastu med gammal teknik: "Gör allt själv"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig