info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allvarlig händelse på Karlatornet – armering nära träffa byggjobbare

Nu har det hänt igen. Arbetsmaterial har fallit från Karlatornet i Göteborg. Den här gången var det en bit spännarmering som slog i backen nära två betongarbetare.

Foto: Mostphotos

Det är Arbetsmiljöverket i Göteborg som fått in en anmälan om tillbudet. Något som Göteborgs-Posten var först med att skriva om. Händelsen inträffade i förra veckan.

– Det här föremålet föll 165 meter och landade sex meter från några arbetare, säger Johan Fagerholm, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Han har inte varit ute på arbetsplatsen ännu men ska åka ut den 1 september.

– Det inträffade en liknande händelse för någon dryg månad sedan. Då var det en stämp som föll. Vi fick in en utredning efter det tillbudet som var väldigt bra så då valde vi att inte åka ut, men nu när är en ny händelse inträffat så kommer vi göra ett besök.

Ett faktum att sådana saker sker på stora byggarbetsplatser

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var det en avkapad spännarmeringsbit som föll från tornet. En bit som var 1,27 meter lång och vägde 1,3 kilo. Och den landade alltså bara några meter från två arbetare på marken som jobbade med att montera mastdelar till hisstornet.

– Vi ser oerhört allvarligt på tillbudet, det är helt oacceptabelt. Samtidigt är det ett faktum att sådana saker sker på stora byggarbetsplatser, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke, till Göteborgs-Posten.

Bolaget håller nu på med en utredning.

Tillbudet är inte det första när det gäller saker som faller från tornet. I början av året skrev Byggnadsarbetaren om en hissdörr som föll 115 meter rakt ner i marken. Och för några veckor sedan var det alltså en stämp som föll.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allvarlig händelse på Karlatornet – armering nära träffa byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig