info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Alla frias efter dödsras

Hovrätten friar samtliga tre personer som tidigare dömts för formraset vid Älandsfjärden där två byggnadsarbetare dödades och tre skadades. Den friar också ett företag som överklagat.

Rasolyckan vid Älandsfjärden är en av de svåraste i landet. Två byggnadsarbetare dödades och tre skadades. Snickaren Jyrki Pietarila, 35 år och betongarbetaren Ingemar Wiklander, 52 år, förlorade sina liv. Olyckan hände då en järnvägsbro byggdes över Älandsfjärden, utanför Härnösand, 2008.
En gjutform klarade inte belastningen vid gjutning utan rasade.
Hovrätten friar nu en produktionschef på Skanska som tidigare dömts för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar. Vidare frikänns en konstruktör som var ansvarig för ritningen av gjutformens knektar och en takstolstillverkare. Båda hade dömts för arbetsmiljöbrott i Ångermanlands tingsrätt. Men domen rivs upp av hovrätten för Nedre Norrland. Även ett företag som överklagat till hovrätten, Construction Software Center Europe frias i domen.
I en motivering anser hovrätten bland annat, att det inte med säkerhet går att slå fast vad som utlöste raset av bron. Man menar att det finns flera teorier om vad som kan ha orsakat olyckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Alla frias efter dödsras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig