info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Alkoholpåverkad förare tappade krandel – föll 40 meter och landade nära kolleger

Den tappade krandelen föll 40 meter och var nära att träffa personer på marken. Kranföraren blåste positivt och greps tillsammans med tre andra personer efter tillbudet på Veidekkes bygge i Solna.

Polisen tog emot larmet klockan 08.11 på onsdagsmorgonen. Det visade sig handla om ett dramatiskt tillbud på en byggarbetsplats i Huvudsta i Solna, där Veidekke bygger studentbostäder.
– En krandel har ramlat ned från ganska hög höjd, runt 40 meter, och den här krandelen ska ha landat väldigt nära personer som stod där nedanför. Man har stängt av bygget väldigt snabbt. Det verkar som att folk har blivit chockade men ingen har blivit skadad, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.
Enligt Sture Nilsson, regionchef på Veidekke bygg Stockholm, skedde olyckan när en lyftkran skulle demonteras.
– Vi hade en mobilkran som lyfte ned del för del och då var det en del som föll ned. Någonting i lyftet gjorde att materialet släppte. Varför det hände kan jag inte svara på, det kommer förhoppningsvis visa sig under den utredning som vi nu gör med Arbetsmiljöverket, säger han.

LÄS MER: Byggnadsarbetaren bevakar olyckorna på ditt jobb

Polisen fattade snabbt misstankar om brott. Kranföraren greps misstänkt för att vara alkoholpåverkad efter att ha blåst positivt vid ett utandningsprov och ytterligare tre personer greps misstänkta för framkallande av fara för annan.
Enligt en anställd på arbetsplatsen, som Aftonbladet talat med, har de gripna arbetat med montering av kranen samt ansvarat för avspärrningarna på marken under lyftet.
– Men personen som hade hand om avspärrningarna var inte där, säger den anställde, som vill vara anonym och hävdar att arbetstagarna under lång tid försökt påpeka säkerhetsbrister på bygget.
Sture Nilsson säger att han är förvånad över uppgifterna.
– Säkerheten är nummer ett på dagordningen. Du får tro mig eller ej men vi har inte fått några signaler om säkerhetsbrister.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Alkoholpåverkad förare tappade krandel – föll 40 meter och landade nära kolleger

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig