info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

AD: Okej att betala 88%

Arbetsdomstolen har slagit fast att det irländska bolaget ICDS inte bröt mot avtalet då de betalade 88-procentig lön.

Tvisten är viktig för Byggnads då det handlar om vilken lön som ska kunna krävas till arbetare från andra länder. Det irländska företaget ICDS har betalat 88 procent av full lön i Sverige, med hänvisning till att byggavtalet säger att denna nivå gäller arbetare utan yrkesbevis. Byggnads har hävdat att detta är ett felaktigt och diskriminerande sätt att tillämpa avtalet, man krävde företaget på miljonskadestånd. Fackets linje har varit att arbetarna har yrkeskompetens från Irland och därmed ska räknas som fullvärdiga yrkesarbetare, oavsett svenskt yrkesbevis.
– Har du jobbat i sjutton år som snickare kan man inte hävda att du inte är yrkesarbetare, sa Dennis Henningsson, ombudsman på Byggnads, när Byggnadsarbetaren skrev om konflikten 2013.


Tidigare artiklar

2016-06-14: Irländares lön prövas i domstol
2014-04-16: Ny stämning mot ICDS
2014-04-08: Byggnads stämmer ICDS
2013-11-12: Lucka i avtalet sänker löner

Våren 2014 stämde facket därför ICDS med krav på sammanlagt 4,3 miljoner kronor i skadestånd till Byggnads. Man begärde inte pengar till de enskilda arbetarna då dessa inte var medlemmar.
På en rad byggen hade ICDS anställda tjänat endast 88 procent av utbetalningsnivån, eftersom löneförhandlingarna strandat. De hamnade därmed på en timlön som låg ungefär 45 kronor under ackordssnittet. En nivå som ICDS-chefen Tom Jordan försvarade i intervju med Byggnadsarbetaren 2013.
– Ärligt talat, vad jag fått höra är att det vore mot lagen att betala mer om du inte har en överenskommelse, sa han.
Och nu på onsdagsförmiddagen har alltså domstolen slagit fast att företaget inte bröt mot avtalet då de betalade 88 procent av yrkesarbetarlönen. Byggnadsarbetaren kommer under dagen rapportera mer om domens innehåll.

Uppdatering:
Läs här om Byggnads och Sveriges Byggindustriers reaktioner
Läs om hur Byggnads vill gå vidare med frågan


Detta har hänt:

2009 börjar det irländska företaget ICDS arbeta som underentreprenör på svenska byggen.

2011-2013 arbetar företaget på flera projekt i Skåne. De betalar 88 procent av full lön till sina anställda, med hänvisning till att byggavtelat säger att arbetare utan yrkesbevis ska ligga på den nivån. I flera fall innebär det 88 procent av utbetalningsnivån, eftersom prestationslöneförhandlingarna strandat.

2014 Byggnads lämnar två stämningar till Arbetsdomstolen i april, enligt dem krävs ICDS på sammanlagt 4,3 miljoner kronor i skadestånd för att de betalat för låga löner. Byggnads hävdar att de som arbetat för ICDS haft full yrkeskompetens från hemlandet och skulle haft betalt därefter, oberoende av svenskt yrkesbevis. Arbetsgivarnas tolkning av avtalet beskrivs som diskriminerande mot utländska arbetare.

2016 Tre dagars förhandling i Arbetsdomstolen i juni. Dom i dag den 14 september, som innebär att Byggnads förlorar och ska betala Sveriges Byggindustrier, som företrätt ICDS, 1,7 miljoner kronor för rättegångskostnader.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: AD: Okej att betala 88%

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig