info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"A-kassetaket är för lågt"

221 000 heltidsarbetande personer. Så få är det i hela Sverige som får full ersättning vid arbetslöshet. Det visar nya siffror från TCO.

Taket i a-kassan har legat stadigt på 18 700 kronor sedan 2002. Samtidigt har inkomsterna för stora delar av befolkningen ökat. Det har fått till följd att bara 221 000 heltidsarbetande får ut full ersättning, alltså 80 procent av lönen, vid arbetslöshet. Resten av heltidsarbetarna, ungefär tre miljoner personer, är underförsäkrade.
– Den svenska arbetslöshetsförsäkringen är bland de sämsta i OECD-området och det duger inte. Den ger inte längre en inkomsttrygghet och det får allvarliga följder både för den enskilde och samhällsekonomin, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO vill höja taket

Byggnadsarbetare, som ofta ligger högt i lön jämfört med sina kollegor i LO-kollektivet, riskerar att missa åtskilliga tusenlappar per månad med det nuvarande taket i a-kassan. Enligt siffror från SCB:s lönedatabas får byggnadsarbetare i snitt bara ut 54 procent av lönen vid arbetslöshet.
Men hittills har höjda nivåer varit en politiskt död fråga.
– Enligt regeringens synsätt skulle ett höjt a-kassetak öka arbetslösheten genom att minska arbetsviljan, säger Lena Orpana, utredare på TCO.
Hon och hennes kollegor på organisationen föreslår nu en höjning av taket till 27 500 kronor. Det skulle innebära att nästan 45 procent av alla heltidsarbetande får ut full ersättning vid arbetslöshet.
– I dag verkar politikerna nästan räkna med att man har en separat inkomstförsäkring via facket, säger Lena Orpana.
Kostnaden för en sådan satsning skulle ligga på ungefär tre miljarder kronor.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "A-kassetaket är för lågt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig