info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kasseavgiften sänks i Byggnads

A-kasseavgiften i Byggnads blir 110 kronor billigare vid årsskiftet. Då slopar regeringen de differentierade a-kasseavgifterna.

I somras, under Almedalsveckan, lovade regeringen att ta bort de differentierade a-kasseavgifterna. Dessa införde samma regering 2007 och kopplade dem till arbetslösheten i olika branscher. Om man var med i en a-kassa, där arbetslösheten var hög fick man helt enkelt betala en hög a-kassaavgift. Syftet var att lönerna skulle hållas nere och det skulle skapas fler jobb. Över en natt chockhöjdes avgiften till Byggnads a-kassa från 116 kr sista december 2006, till 366 kronor 1 januari 2007.

Rejäl sänkning

A-kassehöjningen bidrog till massflykten från Byggnads och flera andra fackförbund. 2006 var antalet yrkesverksamma medlemmar i Byggnads 93 868, 2012 var samma siffra 77 983.
Den nuvarande a-kasseavgiften till Byggnads är 235 kronor. Efter sänkningen vid årsskiftet blir den nya avgiften 125 kronor, vilket är en sänkning på 110 kronor.
– Det är väldigt positivt att de rättar till ett av de misstag som de har gjort. Det är en rejäl sänkning och det kommer säkert att leda till att fler vill vara med i både a-kassan och Byggnads, säger Lars Hildingsson, vice ordförande i Byggnads.

Kostnad: 3,1 miljarder

Slopandet av de differentierade a-kasseavgifterna är en del av den arbetsmarknadsreform, ”Jobb för unga” som regeringen presenterade i går och som ingår i budgetpropositionen för 2014. Satsningar görs på så kallade YA-jobb (anställningar på yrkesintroduktionsavtal) som gäller unga under 25 år. Därtill sänks arbetsgivaravgiften för dem som anställer ungdomar som är under 23 år, vilket skulle skapa fler jobb.
Enligt Lars Hildingsson, vice ordförande i Byggnads, kommer detta inte att innebära någon större förändring för Byggnads unga medlemmar.
-Vi har ju redan vårt eget lärlingssystem, säger han.
Arbetsmarknadsreformen ”Jobb för unga” kostar 3,1 miljarder kronor. Den stora delen, slopandet av de differentierade a-kasseavgifterna, uppgår 2,8 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kasseavgiften sänks i Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig