info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

A-kassan lägger ned verksamheten i Halmstad

Byggnads a-kassa stänger kontoret i Halmstad. Handläggarna som förlorar jobbet är kritiska till hur nedskärningen har skötts och tror att medlemmarna kan drabbas negativt.

I maj beslutade styrelsen för a-kassan att man skulle stänga ned Halmstadskontoret, där nio handläggare arbetar.
− Det kommer att spara en hel del pengar på sikt, säger Lars Hildingsson som nyligen blev ny styrelseordförande för Byggnads a-kassa.

Grunden till beslutet är en utredning som gjorts för att effektivisera verksamheten. Maria Nilsson är en av handläggarna, men också klubbordförande i Handels och har representerat sina kollegor i förhandlingarna. Hon menar att det inte har funnits några alternativ för att spara pengar, att det bara är en ursäkt för att stänga ned. Att det skulle bli effektivare att stänga kontoret i Halmstad finns det inget som visar på, anser Maria Nilsson.
− Vi tycker att de kan vara ärliga och säga varför de stänger Halmstadskontoret. Vi undrar varför vi måste gå ut i arbetslöshet, men vi får inget svar. Jag tycker att de ändrar version hela tiden, säger hon.

Effektivare verksamhet

Lars Hildingsson håller inte med. Det ska bli effektivare att samla verksamheten på färre platser, då slipper man också betala lika mycket i lokalkostnader.
− Vårt kontinuerliga mål är att ha en så låg kostnad och bra service som möjligt. Därför har styrelsen fattat beslutet för att göra det bästa för medlemmarna i Byggnads a-kassa, säger han.

Eftersom a-kassans tidigare ledning gjorde utredningen har Lars Hildingsson själv inte varit inblandad i hur det har gått till.
− Jag förutsätter att man har försökt skött det här på bästa sätt. Sedan tycker jag att det är jätteolyckligt för personalen som måste sluta, säger han.

Kan drabba medlemmarna

Handläggarna erbjöds jobb i Stockholm, Borlänge eller Umeå, men alla valde att tacka nej. Enligt Maria Nilsson fick de två och en halv vecka på sig att bestämma sig och de fick inte veta vilken av orterna de skulle hamna på. Nu blir a-kassans 37 handläggare nio personer färre, något Maria Nilsson tror kommer att påverka medlemmarna negativt.
− Det kommer det absolut att göra. Man får bara hoppas att det inte blir en ökning av arbetslösheten vilket det alltid blir på hösten. Jag är starkt oroad för personalen som blir kvar, det kommer att bli en enorm belastning på dem om arbetslösheten skulle öka, säger hon.

Lars Hildingsson ser inte något sådant bekymmer i dagsläget, eftersom det också kommer att nyanställas.
− Vi har ju lite mer folk än vi behöver just nu eftersom arbetslösheten gått ner. Men det är klart, blir det en snabb topp är det alltid svårt att hinna med, säger han.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: A-kassan lägger ned verksamheten i Halmstad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig