info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

6F utmanar industrin – utreder ny lönebildningsmodell

Inom 6F har det länge funnits kritik mot att industrin sätter märket för hela arbetsmarknaden. Nu tillsätter förbunden en utredning om en ny lönebildningsmodell.
Facken inom industrin kräver 3 procent och minst 530 kronor mer i månaden. Foto: Arkivbild

Trots rådande högkonjunktur har löneökningarna inom bygg blivit blygsamma. En stor del av förklaringen är att industrin genom det så kallade märket bestämmer takten för hela arbetsmarknaden.
Inom 6F – både på förbundsnivå och bland medlemmarna på golvet – har det länge funnits kritik mot att hela löneutrymmet inte utnyttjas. Och nu tillsätter 6F en gemensam utredning för att ta fram en ny lönebildningsmodell.
– När man framför kritik mot något bör man också ha ett svar på vad som är alternativet. 6F har i dagsläget inget konkret svar på vad som är alternativet till nuvarande lönebildningsmodell. Därför tillsätter vi nu denna utredning, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Var är löneökningen?

Förbunden i 6F menar att den modell där industrin dikterar takten har misslyckats med att minska löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Dessutom upplevs det som problematiskt att förbunden är bakbundna i en så central fråga som medlemmarnas löner.
– I dagens lönebildningsmodell finns mycket bra. Men allt är inte perfekt. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka. Det vi ser är att om vi inte tar ut hela löneutrymmet i centrala avtal tas överskottet ut lokalt av de grupper som har starkare ställning på arbetsmarknaden, säger projektansvarige Kristoffer Arvidsson Thonäng, till vardags utredare på Seko, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Byggnadsarbetaren förklarar – så funkar märket

Utöver att minska klyftorna i samhället vill 6F även minska klyftorna bland de egna medlemmarna. Den nya lönebildningsmodellen ska ta sikte mot jämställda löner.
– Det är ingen hemlighet att arbetsgivarna har avfärdat krav på låglönesatsningar som skulle gynna kvinnodominerade grupper på arbetsmarknaden. Man hävdar att dessa krav inte är förenliga med dagens lönebildningsmodell, säger Kristoffer Arvidsson Thonäng.
Utredningen beräknas vara färdig i juni 2019.


DETTA ÄR 6F
• 6F bildades i septembeer 2009 när sex LO-förbund – Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, SEKO och Transport – tecknade avtal om fördjupat samarbete. Tre år senare lämnades Transport utanför sedan samarbetet knakat i fogarna.
• Ett av syftena med 6F var redan från början att skapa en motvikt inom Lo till de mäktiga industrifacken.
• 6F samverkar dessutom inom bland annat administration, fackligt-politiskt påverksansarbete, facklig utbildning, arbetsmiljö, internationellt arbete och kollektivavtalsfrågor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 6F utmanar industrin – utreder ny lönebildningsmodell

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig