info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

61 blir 62 – nästa år höjs pensionsåldern

Nu kommer förslaget om framtidens pensionssystem från regeringen.

Vi ska jobba längre upp i åldrarna. (Genrebild.) Foto: Daniel Hallin/Mostphotos

Den omdiskuterade pensionsöverenskommelsen har nu gått ett steg längre i processen och blivit till en proposition från regeringen. Ett första steg blir att den lägsta åldern när det går att ta ut allmän pension höjs med ett år, från 61 till 62 år, från och med 2020.

Det införs en så kallad riktålder som ska styra de pensionsrelaterade åldersgränserna i systemet och angränsande trygghetssystem. Det ska ”fungera som ett riktmärke för de försäkrades individuella pensionsbeslut”, skriver regeringen.

Läs också Nya kravet: jobba längre! "Känner oss svikna"

Kommunernas servicetjänster till äldre ska också inskränkas, från 67 år till 68 år. 24 procent av kommunerna väntas drabbas. I de kommuner som tillhandahåller servicetjänster för äldre från 67 års ålder är det nu 68 år som ska gälla.

Förslaget ska godkännas av riksdagen innan det går igenom. Motionstiden pågår till 12 juni. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december i år.

Samtidigt lägger regeringen ett annat förslag om pensioner. Grundnivån i garantipensionen ska höjas med 200 kronor per månad, och taket i bostadstillägget ökar från dagens 5 600 kronor till 7 000 kronor per månad.

Förslaget om höjd pensionsålder är resultatet av en överenskommelse från 2017 mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. År 2023 och 2026 ska den lägsta pensionsåldern höjas igen, till 63 och sedan 64 år. Men det beslutet kommer i ett senare skede.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 61 blir 62 – nästa år höjs pensionsåldern

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig