info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

5,5 miljarder i bostadsstöd

En miljard om året för att rusta miljonprogramshus, samt investeringsstöd för byggande av små lägenheter. Det är två bostadspolitiska satsningar i regeringens budget inför nästa år.

-Vi gör den största bostadspolitiska satsningen på mycket, mycket länge, hävdade bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan när regeringen under onsdagen höll presskonferens om jobbsatsningar i den kommande budgetpropositionen.
5,5 miljarder kronor vill regeringen nästa år lägga på investeringar för fler och upprustade bostäder. Åren därpå ökas summan till 6,1 miljarder.

Stöd för småbostäder

Nästan två av tre kommuner har i dag bostadsbrist. För att det ska skapas helt nya bostäder föreslås ett investeringsstöd för främst små lägenheter. Klimatkrav och krav på rimliga hyror ska vara kopplade till pengapåsen. Stödet ligger på sammanlagt 1,9 miljarder nästa år och stiger sedan, år 2018 ska det ligga på 3,2 miljarder.
Under bara nästa år ska också ett särskilt stöd riktas till snabbt uppförda studentbostäder.

Bonus till byggande kommuner

Stöd till marksanering på sammanlagt 300 miljoner kronor ska villkoras med att marken sedan används till bostäder.
– Fler kommuner måste ta ett aktivt ansvar för att det byggs mer bostäder, säger Mehmet Kaplan.
Regeringen planerar därför en byggbonus som kan betalas till kommuner som bidrar till ökat byggande. Under 2016 ligger bonusen på totalt 1,85 miljarder kronor.

Miljard till miljonprogram

Vidare sätter man av en miljard om året för att rusta befintliga flerbostadshus, främst i miljonprogrammen. Det ska vara upprustningar som annars inte skulle blivit av och som medför betydande energieffektiviseringar. Stödet ska även gå till att rusta upp utemiljöer samt att hålla nere hyreshöjningar som uppstår till följd av upprustningarna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 5,5 miljarder i bostadsstöd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig