info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

449 sjuka i asbestcancer

Asbesten har dödat många svenska byggnadsarbetare. 449 personer i byggbranschen insjuknade i den dödliga cancern mesoteliom mellan 1971 och 2009, visar en ny rapport.

Utsatta grupper har till exempel varit rörmontörer och isolerare. Idag löper de som renoverar och river störst risk.
449 personer i byggbranschen blev sjuka i cancern mesoteliom under åren 1971 till 2009.
– Mesoteliom beror i stort sett alltid på asbestexponering och leder i nästan samtliga fall till döden inom en relativt kort tid, säger Anders Englund, läkare som slog larm om asbesten i mitten av 1970-talet. Han har gjort studien tillsammans med professor och överläkare Bengt Järvholm, som ansvarar för Bygghälsans hälsoregister. Uppgifter därifrån har samkörts med Cancerregistret.
Anders Englund är inte förvånad över men tycker att det är förskräckande att så många i byggbranschen fallit offer för sjukdomen. Allt måste göras för att inte fler ska drabbas, anser han.
– Nu när kunskapen finns om hur farligt det är med asbest så måste man hindra att de yrkesgrupper som sysslar med rivning och renovering skadas. Det är också helt oansvarigt att länder som till exempel Kanada, exporterar asbest till tredje världen där byggnadsarbetare utsätts, säger han.

Utsattes för mycket asbest

Mesoteliom sätter sig i lungsäck eller bukhinna och vanligtvis tar det 30-35 år från exponering tills man blir sjuk. Det stora antalet byggnadsarbetare som drabbats av mesoteliom fick det på grund av asbestexponering, då asbest användes i stor skala i byggbranschen. I mitten av 1970-talet slutade byggbranschen i praktiken att använda materialet i nyproduktion. 1982 kom ett totalförbud.
– Bland de som började jobba i branschen efter det, verkar det glädjande nog inte finnas någon överrisk för mesoteliom, säger Anders Englund.

Varnar för att blåsa faran över

Men han varnar för att blåsa faran över. Det kan räcka med några enstaka fibrer för att bli sjuk, fibrer som kan frigöras vid rivning och renovering. Som före detta chefläkare för Bygghälsan vet han hur utsatt det är i byggbranschen.
Dessutom bröts nyligen den nedåtgående trenden av nya mesoteliomfall efter år av minskning. 2008 var de nere på 64 nya fall, men 2009 rapporterades 84 nya fall och 2010 var de 124.
-Detta är oroande. Och vi vet inte varför det sker, säger Anders Englund.

Stora risker för isolerare och rörmontörer

Rapporten bygger på 381 132 personer i Bygghälsans register.
De grupper som löpte störst risk att bli sjuka var framförallt isolerare och rörmontörer som arbetade med olika typer av isolering med materialet. Men också många snickare och betongarbetare drabbades.
– Vi är förvånade över att så många elektriker och plåtslagare också fått mesoteliom. De har utsatts för asbest från dammande isolering när de jobbat med att dra ledningar och rör i olika anläggningar, säger Anders Englund.Golvläggare har varit en annan utsatt grupp. Framförallt har de utsatts för asbest då de rivit upp mattor och slipat bort lim.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 449 sjuka i asbestcancer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig