info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

34 företag struntar i löneavtal

34 byggföretag i Stockholm har fortfarande inte höjt byggnadsarbetarnas löner enligt avtalet som trädde i kraft den 1 oktober.

Alla byggnadsarbetare skulle då få två kronor mer i timmen, oavsett tidigare lönenivå.
– Vi har skickat ut brev vid två olika tillfällen, men de följer inte överenskommelsen mellan Byggnads och Byggindustrin. Nu kallar vi företagen till förhandling för brott mot avtalet. De kommer också att ifrågasättas som underleverantörer, säger Kjell Lindström, lönegranskare på Byggettan.
För någon månad sedan gjorde Byggettan en granskning av lönerna i Stockholm och fann att 1305 byggnadsarbetare inte hade fått höjningen.
Brev skickades ut med en uppmaning till företagen att följa avtalet.
– 291 arbetsgivare har nu kommit in med en kompletterande redovisning. Det är ett bra resultat. Om vi inte skulle göra granskningen skulle många företag inte följa avtalet, säger Kjell Lindström.
Men 34 företag har alltså inte svarat. Om de vägrar höja lönerna även efter förhandling med Byggnads, tvingas de betala skadestånd för avtalsbrott.
Den 1 april höjdes byggnadsarbetarnas löner med ytterligare 2,45 kronor i timmen.
– Troligtvis blir det nu återigen en massa företag som vi måste skicka ut påminnelser till, suckar Kjell Lindström på Byggettan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 34 företag struntar i löneavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig