info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Viktigt att rapportera"

Hallå där Margite Fransson, arbetsmiljöreporter på Byggnadsarbetaren som följt Christian "Chrisse" Wikströms fall sedan den tragiska dödsolyckan 2011.

Vad tyckte du om Uppdrag gransknings reportage?
Jag tyckte att det var en bra och viktig granskning och det är viktigt att fler medier lyfter de här frågorna. Här på Byggnadsarbetaren jobbar vi hela tiden med att granska arbetsmiljö och följa upp dödsfall och svåra olyckor, både för att reda ut vad som har hänt och för att följa den rättsliga processen. Jag kom i kontakt med Chrisses mamma och familj ganska tidigt efter olyckan och reagerade på de allvarliga risker som han och andra försökt slå larm om. Han var orolig över att gå till jobbet. Vi har fortsatt följa fallet och fortsätter att skriva om riskerna i branschen.

LÄS MER: ”Chrisse försökte slå larm”

Sedan programmet sändes har säkerheten i byggbranschen diskuterats flitigt. Måste medier engagera sig för att någon ska bry sig om att arbetare dör på jobbet?
‒ Man skulle tycka att det inte ska behövas men jag tycker att det är viktigt att medier engagerar sig och rapporterar om olyckorna. Inte minst för att jag har träffat så många anhöriga som känner att deras döda familjemedlemmar, de byggnadsarbetare som har dött, inte har värderats lika mycket som andra i samhället. Byggnadsarbetarna och deras familjer betalar ett högt pris för säkerhetsbristerna i den här branschen. I Chrisses liksom i många andras fall har det inte blivit något ansvarsutkrävande i domstol. Det har vi skildrat på olika sätt och kommer att fortsätta skildra.

LÄS MER: Hela Byggnadsarbetarens bevakning av fallet

Vad krävs för att förbättra säkerheten på landets byggen?
‒ Jag tror att det krävs en stor noggrannhet av alla i precis alla led och därtill vettiga tidplaner. Jag tror också att man måste komma åt problemen med de splittrade entreprenaderna, byggena är så föränderliga och farliga att det finns inget utrymme för chanstagningar. Sen är det också viktigt att involvera byggnadsarbetarna när man planerar och lyssna på varningar från dem. Ofta har allvarliga olyckor inträffat efter att larm från byggnadsarbetare ignorerats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Viktigt att rapportera"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig