info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Personalliggare inom bygg verklighet till sist

Snart införs personalliggare i byggbranschen. Alla på bygget ska registrera sin närvaro. Skatteverket ska göra oannonserade kontroller. Lagen, som varit på gång länge, gäller från årsskiftet.

Från den första januari blir den som driver byggverksamhet skyldig att ha elektroniska personalliggare. Syftet är att motverka svartarbete, att ha kontroll över vilka som vistas på arbetsplatserna och på vems uppdrag de är där.
I samarbete med bland annat representanter för byggherrar och Byggbranschen i samverkan ordnar Sveriges Byggindustrier under hösten en turné genom landet för att informera om lagen. När vi pratar med Sveriges Byggindustriers utvecklingschef Peter Löfgren på tisdagen har han just lämnat ett sådant seminarium i Ronneby. Han säger att intresset för träffarna är stort. Det kommer entreprenörer, byggherrar, konsulter, representanter från Skatteverket och folk från facket.
– Det finns mycket frågor, men man är glad att det nu kommer ett verktyg som stärker den sunda konkurrensen. Samtidigt vill man ju ha mycket information på hur man praktiskt ska sköta detta, säger han.

”Alla måste inse värdet”

Vem blir det störst förändring för?
– Jag har levt med branschen sedan 80-talet och jag listar den här förändringen som en av de absolut största som har träffat branschen. Det berör så många. Det är svårt att säga vilken part som blir mest berörd, men jag tror att den största utmaningen är att få alla yrkesverksamma att komma ihåg och inse värdet av att registrera sig när man kommer och när man går hem.
Hur skulle du motivera varför det är viktigt?
– Vi gör detta för att säkra de vita, trygga jobben. För att trycka tillbaka oseriösa aktörer som faktiskt utnyttjar människor i svarta anställningar. Det är det fokus vi ska ha när vi tycker det är lite knöligt att registrera sig.

”Stärker arbetsgivarsambandet”

På vilket sätt säkrar personalliggare de vita jobben?
– Personalliggarlagen gör ju ett samband mellan ett företag och en människa. Via att man ska registrera sig som person, kopplat till en arbetsgivare, förstärker man arbetsgivarsambandet. Då kan Skatteverket framgent kontrollera; har den här arbetsgivaren gjort rätt för sig gentemot sin anställde?
För den enskilda yrkesarbetaren innebär detta praktiskt att man blippar in sig någonstans när man kommer och blippar ut sig någonstans när man går, eller är det något mer?
– Nej, precis. Antingen är man på ett ställe med grind och då blippar man in och ut sig där. Är man på en mobil arbetsplats där det inte finns några fasta staket runt, då har man läsaren i mobiltelefonen.

Startar försiktigt

Lagen har välkomnats av såväl fack som arbetsgivarsidan. Branschen har drivit på för en sådan här regel länge och den har varit på gång i omgångar, men skjutits upp. När den nu blir verklighet vid årsskiftet blir det ingen riktig rivstart.
Peter Löfgren säger att Skatteverket har varit sena med bland annat tekniska plattformar och utbildning för sin personal. Det kommer ta tid att implementera systemet fullt ut och Skatteverket har gått ut med att man kommer vara återhållsam med att kräva kontrollavgifter under det första halvåret. Enligt lagen kan avgifter krävas när byggherrar och entreprenörer inte uppfyller sina skyldigheter.


Ansvar enligt lagen om personalliggare

Byggherrar: Ska anmäla byggstart till Skatteverket, skaffa utrustning för elektronisk personalliggare och hålla liggaren tillgänglig för Skatteverket på arbetsplatsen.

Den som bedriver byggverksamhet: Ska föra liggare och hålla den tillgänglig för Skatteverket och byggherren på arbetsplatsen.

Anställd: Ska registrera sin närvaro.

Källa: Skatteverket


Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Personalliggare inom bygg verklighet till sist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig