info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

2012 mot rekord

Antalet dödsolyckor går mot nya bottennivåer. Hittills i år har tre byggnadsarbetare fått sätta livet till. Fortsätter trenden blir 2012 historiskt.

Dödsolyckor är alltid katastrofala för de som drabbas och man kan tycka att ingen som arbetar ska behöva riskera livet. En dödsolycka är alltid en för mycket.
Med det sagt kan man ändå glädjas åt siffrorna från Arbetsmiljöverket som tidningen Arbetet har tagit fram. Under de första tio månaderna i år har 33 personer dött på sina arbetsplatser. Det är en nedgång med 30 procent jämfört med i fjol och mer än en halvering jämfört med 2010.
– Det ser väldigt bra ut, säger Kjell Blom, statistiker på Arbetsmiljöverket, till Arbetet.

Halvering i byggsektorn

Byggsektorn är som vanligt en av de hårdast drabbade näringsgrenarna men hittills i år är det bara tre byggnadsarbetare som dött på jobbet. Det är en halvering jämfört med samma period i fjol. Ett målmedvetet arbetsmiljöarbete från fack och arbetsgivare tillsammans med lågkonjunkturen ses som två tänkbara förklaringar. Dessutom kan övergången till mer prefabricerat byggmaterial spela in.
– Byggjobbarna har blivit något av montörer och byggarbetet mer förutsebart, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO till Arbetet.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 2012 mot rekord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig