info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

14 kronor i timmen i lön

Stoppafusket.nu har gjort en granskning av företaget Staticus. Enligt granskningen tjänade glasarbetarna i företaget 14 kronor i timmen, när de arbetade i Norge.

Stoppafusket.nu har granskat det litauiska företaget Staticus verksamhet i Norge, Sverige och Litauen. Staticus sätter upp glas och aluminiumfasader och bolaget är underentreprenör åt de stora byggföretagen i både Sverige och Norge. När norska arbetsmiljöverket i början av 2011 gjorde en tillsyn, upptäckte man att arbetarnas anställningsavtal inte stämde överens med lönebeskeden. ”I anställningsavtalet uppges lönen till 144,50 kronor i timmen medan lönen i lönebeskeden är satt till ungefär 6,4 litas per timme (14,3 kronor i timmen)”, skriver norska arbetsmiljöverket.

Traktamente

Arbeidstillsynet fann också att man utbetalat en större ersättning utöver lönen, till arbetarna, ersättning som per definition inte behöver beskattas, eftersom pengarna klassades som traktamente. Stoppafusket.nu kommenterar rapporten och skriver att modellen att betala extremt låg lön och krydda med skattefritt traktamente är ett vanligt sätt att undgå skatt.
Staticus förklarar efter flera olika turer, att man ska rätta till felaktigheterna: att man ska betala skatt i Norge, att man ska utfärda lönespecar i Norge och att kollektivavtal i fortsättningen ska följas.

Sverige: 30 kronor i timmen

När Stoppafusket.nu granskade Staticus verksamhet i Sverige fann man en revisionsrapport hos svenska Skatteverket, som visade att timlönerna, inklusive semesterersättning, landade på mellan 19 kronor och 51 kronor. Mestadels låg lönerna runt 30 kronor i timmen. Men företaget menar att siffrorna är missvisande. ”Tiden som anges i skatterevisionen representerar de anställdas totala period på projektet utan att utesluta tid som tillbringas i Litauen eller annat land”, skriver Staticus till Stoppafusket.nu.
Skatteverket hade dock missat endast ett fåtal månader, då några få av de 44 arbetarna, för tillfället inte var i Sverige, ändå räknats med i underlaget, skriver nätttidningen Stoppafusket.nu.

Staticus projekt:
(källa Stoppafusket.nu)

2015:

Ullevi Terasser, Göteborg
Kvarteret Uarda 1C, Solna

2014:

Ullevi Park 4 (växthusen), Göteborg
Quality Hotel, Malmö
Änglagården, Göteborg
Åhlenshuset, Linköping
Kulturhus, Kungsängen

2013:

Asarums bildningscenter, Karlshamn
Latinskolan, Malmö
Scandic hotel Rubinen, Gtbg
Quality hotel, Globen, Sthlm
Kvarteret Uarda, Solna
Kvarteret Hunden, Luleå
Sveavägen 44, Sthlm
Kristallen, Lund
Kallerstad Arena, Linköping
Tele2 Arena, Sthlm
Media Evolution City, Malmö

2012:

Skånebil Ängelholm
Myresjöhusarena, Växjö
Göteborg Energi, Göteborg
Aurora, Gtbg
Ullevi Park 1, Gtbg
Kvarteret Uarda, Solna
Friends Arena Komplex, Solna
Radison Blu, Uppsala
Radison Blu, Gtbg
Örebro Tingsrätt
Gullbergsvass, Gtbg

2011, 2010, 2009:

17 stora projekt

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 14 kronor i timmen i lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig