info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 bygganställningar hotade i Gävle-Dala

I dag väntas NCC ta beslut om nedläggning av husbyggnadsverksamheten i Gävleborgs- och Dalarnas län. Ett hundratal byggnadsarbetare berörs.

I dag på förmiddagen förhandlar företagets representanter med fack och anställda om en eventuell nedläggning. Orsaken är bristande lönsamhet.
– De har redovisat siffror kring lönsamheten och vi har väl inte rosat marknad precis, säger betongarbetaren Dick Berglind från Gävle, som sitter med vid dagens förhandlingar.

Han vittnar om att stämningen bland de anställda är, som han säger, resignerad.
– Vi ska väl inte ge upp förrän beslutet är definitivt. Men det är svårt att argumentera mot ekonomin.
Det är en tuff arbetsmarknad som väntar om hotet om nedläggningen blir verklighet. Gävleborgs län har den tredje högsta arbetslösheten i landet för byggnadsarbetare.
– Merparten av de som jobbar här är trotjänare i 50-årsåldern. Jag är 48 år. I den åldern är det nästan bara att börja pendla till Stockholm eller att omskola sig som gäller. Att börja pendla nu skulle nog kännas ganska bittert, det är tio, femton år för sent, säger Dick Berglind.

Även från fackets sida är man bekymrade.
– Det är en fördold katastrof det här. Om så här många hade hotats av uppsägning från Ericsson här uppe hade uppmärksamheten blivit mycket större, säger Anders Nilsson, ombudsman på Byggnads i Hälsingland.
Förutom hundratalet byggnadsarbetare berörs ungefär lika många tjänstemän av en eventuell nedläggning. Besked om framtiden för NCC:s husbyggnadsverksamhet i Gävle-Dalaområdet väntas komma vid tvåtiden i eftermiddag.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 bygganställningar hotade i Gävle-Dala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig