info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avled efter fall från stege: ”Hans aska ska transporteras hem till Polen”

Den polske hantverkare som skadades svårt när han föll från en stege i Tyresö den 15 september har avlidit. "Skadorna var för stora", säger en släkting till mannen.

Mannen avled i söndags i sviterna efter fallolyckan i Tyresö utanför Stockholm den 15 september. Efter att ha förts till sjukhus med helikopter hölls mannen först nedsövd. Läkarna misslyckades flera gånger med att väcka honom.
– Efter två veckor i respirator lyckades de väcka honom men skadorna var för stora. Hjärnan slutade fungera. Och så hade han fått lunginflammation på sjukhuset, berättar en anhörig till mannen.

LÄS MER: Tillståndet kritiskt efter fallolycka i Tyresö

Hantverkaren var polsk medborgare men hade arbetat i Sverige under lång tid.
– Han jobbade här i Sverige fem–sex år. Det var vitt arbete och han betalade skatt och gjorde allt rätt, säger släktingen.
Mannens son reste till Stockholm från Polen för att ta ett sista avsked av sin far. Snart ska mannens kvarlevor återbördas till ursprungslandet.
– Han ska kremeras och jag ska transportera urnan till Polen, säger släktingen.

LÄS MER: Allvarlig fallolycka – förd till sjukhus med helikopter

Mannen arbetade på en liten byggfirma som tagits in som underentreprenör vid en villarenovering. Inledningsvis uppgav polisen att mannen hade fallit från en byggnadsställning och att fallhöjden var tre–fyra meter. Senare framkom det att mannen föll från en stege och att fallhöjden inte var mer än 1,5 meter.
– Vi har diskuterat med villaägaren och den förolyckade mannens arbetsgivare och inspekterat platsen där olyckan inträffade. Han hade fått låna en stege av en ventilationskille. Vi kontrollerade om den var typgodkänd och det var den, säger Anette Wendel, inspektör på Arbetsmiljöverket region Öst.
Av allt att döma har mannen fallit från stegen.
– De hittade en skruv i väggen som passade i det bits som satt i hans skruvdragare.
Ingen såg olyckan när den inträffade och vad som hände kommer att förbli oklart. Förundersökningen om arbetsmiljöbrott är nedlagd och Arbetsmiljöverket kommer också att avsluta sitt ärende.
– I de här fallen vet man inte, säger Anette Wendel. Det kan vara plötslig sjukdom, lågt blodsocker eller tillfällig yrsel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avled efter fall från stege: ”Hans aska ska transporteras hem till Polen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig