info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det kommer färre anbud"

Utländska byggföretag behövs för att lösa bostadsbristen. Det menar SABO som i en ny rapport efterlyser bättre information och harmonierade byggregler. Flera av de företag som intervjuas i rapporten är också kritiska mot fackets inflytande.

Enligt Boverkets senaste prognos behöver 710 000 nya bostäder byggas de närmaste tio åren. Samtidigt råder kapacitetsbrist i den svenska byggbranschen. Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, menar att utländska byggbolag är en viktig del av lösningen.
‒ Vi använder den befintliga kapacitet vi har för att bygga nya bostäder samtidigt som jag får återkoppling från våra medlemsföretag om att det kommer färre och färre anbud, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.
I en ny rapport intervjuar organisationen utländska byggföretag om vilka hinder dessa anser försvårar etablering i Sverige.
‒ De upplevde en hel del hinder, små som stora, och alla dessa tillsammans utgör ett stort handelshinder totalt sett, säger Jonas Högset.


LÄS MER: 88 000 bostäder per år behöver byggas

Bristen på samlad information på engelska upplevdes som en återkommande huvudvärk och SABO föreslår att Kommerskollegium får i uppdrag att bygga en webbportal riktad mot utländska entreprenörer. Företagen efterlyste också gemensamma byggregler för de nordiska länderna, vilket SABO redan verkar för.
Men flera av de utländska företagen riktar också kritik mot den svenska modellen i allmänhet och mot Byggnads i synnerhet. I ett citat från en anonym byggherre påstås att ”Byggnads agerar utanför lagen”.

Vad är SABO:s inställning till företagens kritik mot facket?
‒ Vill man verka på den svenska marknaden och bygga åt allmännyttan så måste man anpassa sig till det som gäller här. Jag tror att mycket av det också handlar om information. De utländska företagen är ovana vid ackordslönemodellen och vill ha tydliga besked om hur deras insatser ska beräknas, säger Jonas Högset.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det kommer färre anbud"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig