Publicerad 11 december 2015 10:01

Dansar för att möta fördomar

"Alla är inte så stereotypa som ni tror"

Byggänget i Skåne har gjort succé i sociala medier, med filmer där de dansar med budskap om mångfald i bakgrunden. Vi har pratat med en av dansarna, snickaren Pär Ottosson.

Det började med en hashtag på Instagram, ett socialt nätverk där man visar upp bilder och filmer. Under ämnesordet, hashtagen, #officialdancefriday publicerar folk på fredagar filmer där de dansar. Arbetarna på ett bygge i Skåne gjorde också det ett par gånger, filmer med dans kort och gott. Men så, tidigare i höstas, gjorde de en film där de i bakgrunden målat budskapet "fler kvinnor i byggsvängen". Och för en vecka sedan kom en ny film där byggnadsarbetarna, ett tiotal personer, dansar i förgrunden medan en saxlift hissar upp en skylt med texten "refugees welcome" (ett välkomstbudskap till människor på flykt).

Se filmen med budskap om fler kvinnor i branschen här.
Se filmen som välkomnar människor på flykt här.

Den första filmen har visats 55 000 gånger via snickaren och lagbasen Pär Ottosson facebooksida, den andra 43 000 gånger.
- Vi har försökt få med något positivt budskap om att byggbranschen inte är den stereotypa värld som många verkar ha uppfattningen av, säger han.
Hur kom det sig att det första budskapet ni valde var om fler kvinnor i branschen?
- Det känner nog allihop på mitt bygge att det hade varit skönt plana ut det liksom. Och sen blir man så jävla sur när man läser i tidningar, det här machokultursnacket. Jag kan inte svara för hur det är på alla byggen, men vi har inte alls nåt sånt tänk. Det känns som att de som säger sådana saker drar alla över en kam och det tycker jag inte om.
- Så då gjorde vi dansen dels för att visa att alla inte alls är så stereotypa som ni tror att folk är, men också för att vi vill ha fler kvinnor i byggbranschen. Det är som i alla andra branscher, man tänker annorlunda kanske, man kommer på nya grejer, man gör annat. Byggbranschen kanske hade kunnat utvecklas.
Varför är det viktigt för dig?
- Jag tycker att mångfalden är någonting som stärker alla olika grupperingar, det är ju precis likadant som med invandring eller vad som helst.
Har ni några kvinnor på er arbetsplats?
- Det är det vi inte har. Vi har inte en enda kvinna på vår arbetsplats och vi har inte en enda kvinna på firman bland hantverkarna.
Sen körde ni Refugees Welcome-budskapet, var det samma tanke då, att motverka den stereotypa bilden av vilka normer som råder på bygget?
- Där kände vi lite dels att SD går framåt, sen hade jag läst nånstans att var tredje eller var fjärde LO-medlem röstar på Sverigedeomkraterna och då tror alla i detta landet att bara för man jobbar som byggnadsarbetare är man Sverigedomokrat. Det vill man inte bli förknippad med, inte jag i alla fall.
I dag är det fredag, men i dag kommer Pär Ottosson och hans kolleger inte dansa. Det är körigt på jobbet och så vill de att nästa film ska komma som en överraskning.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 336
Ja, flera gånger 273
Nej, aldrig 61

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se