info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagrådet: Laval-förslag strider ej mot grundlag

Lagrådet anser inte att Laval-förslaget strider mot grundlagen. Lagrådets yttrande väger tungt när sedan konstitutionsutskottet senare i veckan ska ta ställning i frågan.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet anser att Laval-förslaget begränsar fri- och rättigheterna som finns angivna i regeringsformen.
Konstitutionsutskottet ha därför inhämtat lagrådets yttrande angående regeringens proposition om Laval. Frågan är om Laval-förslaget strider mot föreningsfriheten i den svenska grundlagen, i RF. I så fall ska omröstningen i riksdagen skjutas upp ett år, det vill säga vilandeförklaring.

Lagrådet säger nej på denna fråga. Rätten att vidta stridsåtgärder regleras i paragraf 17 och faller inte inom ramen för föreningsfriheten i paragraf 1 i regeringsformen (2 kap). Lagrådet tycker inte heller att Europakonventionen ger stöd för att låta förslaget vila ett år, eftersom lagförslaget endast ska prövas mot svensk lag.
Lagrådets yttrande väger tungt när konstitutionsutskottet senare i veckan ska ta ställning till frågan. Om konstitutionsutskottet också säger nej blir det omröstning i riksdagen den 4 mars som planerat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagrådet: Laval-förslag strider ej mot grundlag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig