info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ytterligare en Peab-anställd avstängd

Förra fredagen fick Peab-anställde snickaren Bennet Justusson reda på att han skulle infinna sig i Malmö måndag morgon. Som facklig förtroendeman ville han förhandla om saken. Då blev han permitterad.

– Jag lever mellan hopp och förtvivlan just nu. Morgondagen är oviss för mig, säger han.
Bennet Justusson är snickare, lagbas, skyddsombud och mb-ledamot på Peab i Helsingborg. Sent under förra fredagseftermiddagen fick han reda på att han skulle infinna sig på en arbetsplats i Malmö måndag morgon. Han och facket krävde förhandling. Något som bör ske om ett företag vill låna ut en facklig förtroendeman. Så han åkte inte på måndagen, men blev då permitterad – avstängd med grundlön.

För att inte riskera sitt jobb åkte han ner till Malmö under tisdagen. Där väntade en rejäl utskällning av platschefen som inte tyckte att Bennet Justusson kunde ringa samtal för sitt fackliga arbete på arbetstid. Med varsel och uppsägningar har han mycket att göra för de arbetstagare han ska företräda i Helsingborg. Byggnads ser Peabs permittering som ett brott mot förtroendemannalagen.
– Det här är rena trakasserier. Peab sänker honom helt. De skickar iväg just en förtroendeman när flera andra vill åka men inte blivit tillfrågade. Jag vet inte vad Peab håller på med, men det senaste året har vi märkt av flera rena trakasserier mot mb-ledamöter, säger Robert Nilsson på Byggnads avdelning Syd.

Under torsdagen hade Peab och Byggnads överläggningar. Företaget slog då fast att Bennet Justusson ska vara i Malmö. Medan Bennet Justusson och facket menar att det finns jobb för honom hemma i Helsingborg, och att han ska vara där han har sina fackliga förtroendeuppdrag. Idag, fredag, åkte han ner till Malmö för att hämta sina verktyg och blev återigen permitterad. Enligt Peab finns inga jobb för honom i Helsingborg.
– Det här är inte det Peab jag började i, eller vill jobba för. Det är svårt att förklara för min fru vilket skydd jag har som förtroendevald. Hon är väldigt rädd att jag ska bli uppsagd nu. Jag vet ju inte själv.

Byggnadsarbetaren har försökt nå Peab för att ge företagets syn på saken. Men personalchef Kristin Berg på Peab i Helsingborg säger att hon vill kommentera ärendet överhuvudtaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ytterligare en Peab-anställd avstängd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig