info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Yrkesutbildning mot kris

På fyra år har antalet sökande till gymnasiets yrkesutbildningar minskat med 34 procent. Nu vill LO att arbetsmarknadens parter får ett större ansvar för utbildningarna.

Höstterminen 2008 sökte över 55 000 ungdomar till något av gymnasieskolans yrkesprogram. 2012 hade den siffran minskat till 37 000. Enligt LO-ekonomen Thomas Carlén beror nedgången bland annat på de försämrade möjligheterna till högskolestudier för studenter som yrkesprogrammen.
– Vi är ganska oroliga över utvecklingen. Dels väljer många ungdomar bort yrkesutbildningarna och sen är det mycket avhopp också, säger han.

Öka parternas inflytande

I en rapport som publicerades i dag presenterar LO en rad förslag som ska vända trenden. Bland annat vill man att samtliga gymnasieprogram ska ge behörighet till högskolan, något som ändrades av regeringen 2011. Dessutom föreslår man att arbetsmarknadens parter får ett större inflytande på utbildningarnas utformning.
– Parterna måste styra över innehåll och antalet utbildningsplatser i en region så att det hamnar i balans med behovet. Hälften av alla företag säger att det är svårt att rekrytera personer med gymnasial yrkesutbildning i dag, säger Thomas Carlén.
Tror du att regeringen kommer att lyssna på era förslag?
– Ja, regeringens utredare håller med oss i mycket. Däremot har vi en utbildningsminister som är ute på fel spår. Jan Björklund står ganska ensam i dag.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Yrkesutbildning mot kris

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig