info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Yrkesinspektion prisar kampanj

I morgon avslutar Öresundsbro Konsortiet och Svedab den gemensamma arbetsmiljökampanj, som pågått på förbindelsens byggarbetsplatser sedan byggstarten.

Yrkesinspektionen i Malmö har följt brobygget på nära håll, och ger de inblandade parterna ett gott betyg.
-Arbetsmiljöbrister har åtgärdats snabbt. Byggherren har engagerat sig för arbetsmiljön. Det har funnits arbetsmiljökoordinatorer som gått runt på arbetsplatserna. De har till och med varit noggrannare än vad vi normalt hinner vara, säger yrkesinspektör Anders Brännström i Malmö.
Det totala antalet arbetstimmar som gick åt för att bygga hela förbindelsen, med vägar, järnvägar, broar och allt, slutade på 26 miljoner timmar. Totalt cirka 550 olyckor inträffade.
– Man kan summera att olycksnivån blev den samma som genomsnittet för byggbranschen i Sverige. Danska byggbolag däremot, brukar normalt drabbas av fler olyckor och för dem innebar kampanjen en klar förbättring, säger Anders Brännström.
Fyra dödsolyckor inträffade under byggtiden. I två av fallen var det frågan om drunkningsolyckor. Yrkesinspektionens utredningar har inte kunnat lasta arbetsgivarna för händelserna. Men olyckorna visar att arbetsgivarna inte varit felfria. Olycksfallen ledde till att yrkesinspektionen krävde att de som jobbade på arbetsbåtarna skulle bära flytväst.
– Flytväst används normalt inte av sjömän, men när två drunkningsolyckor inträffade tvingades vi skärpa kraven, säger Anders Brännström.
Brobygget fick betydligt färre anmärkningar från yrkesinspektionen än vad stora byggen normalt brukar få.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Yrkesinspektion prisar kampanj

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig