info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

YI: "Bygget borde stoppats"

-Ett bygge får inte se ut så här. Det säger vanligt bondförnuft att så extrema ergonomiska förutsättningar får skadliga följder för byggnadsarbetarna, säger yrkesinspektör Stig Arne Rundqvist, om ett bygge i Helsingborg.

Nättidningen Byggnadsarbetaren publicerade förra veckan en artikel om ett skyddsrumsbygge i Helsingborg. Skyddsrummen uppförs inne i en befintlig byggnad. Arbetsutrymmet mellan skyddsrumstaket och det befintliga taket är cirka 30 centimeter mellan högsta och lägsta punkt. Cirka 100-150 kvadratmeter av arbetsytan utgörs av så trånga utrymmen.
Redan på planeringsstadiet ska byggherre, projektörer och entreprenörer tänka på arbetsmiljön för dem som ska uppföra byggnaden. Enligt yrkesinspektör Stig Arne Rundqvist har alla tre aktörer i det här fallet brustit i sitt arbetsmiljöansvar.
– Om vi hade fått kännedom om bygget vid ett tidigare skede, hade YI låtit projektören fundera ut en annan lösning. Det finns exempel på andra sätt att bygga skyddsrum inuti befintliga byggnader, säger han.
När YI kopplades in var väggarna redan klara och endast taken återstod. En ackordsmätare rapporterade om bygget till Byggnads regionala skyddsombud, som kontaktade YI.
– Tyvärr hade det gått för långt, säger Rundqvist.
Han ska nu göra en inspektion hos projektörerna för att kontrollera deras rutiner när det gäller arbetsmiljöfrågor.
– Detta får inte upprepas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: YI: "Bygget borde stoppats"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig