info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Wäst-Bygg omplacerar i lönetvist

Fem anställda på Wäst-Bygg i Borås har blivit omplacerade efter en strandad ackordsförhandling. - Gränsen var nådd, säger Wäst-Byggs ägare, Gunnar Ivarsson.

En central ackordsförhandling på Wäst-Byggs bilhallsbygge i Borås slutade i oenighet. Resultatet blev att Wäst-Bygg flyttade de fem anställda från bygget och i stället anlitade en underentreprenör för jobbet.
Förhandlingen strandade på att Byggnads och Wäst-Bygg inte kunde komma överens om den så kallade riktpunkten, den lön som arbetet ger med en normal arbetsprestation.

Lagbasen Joakim Ahnstedt är besviken på Wäst-Byggs agerande men också kritisk mot Byggnads avdelning i Borås.
– Vi i laget var överens med arbetsgivaren i den lokala förhandlingen, men avdelningens förhandlare ville driva det till central förhandling, säger han.
Wäst-Byggs ägare, Gunnar Ivarsson, anser att ackordslönerna i Borås blivit för höga och att fackets sätt att agera inte givit honom något val på bilhallsbygget.

Flera anställda på Wäst-Bygg säger till Byggnadsarbetaren att strandningen är ett resultat av de upptrappade motsättningarna mellan arbetsgivarna och facket i Borås. De anser att både arbetsgivaren och Byggnads avdelning agerar på ett sätt som i slutändan drabbar byggnadsarbetarna.
På Skanskas arbetsplats på lasarettet i Borås har en annan strandning av en löneförhandling medfört att de anställda arbetar på avtalets stupstockslön, 106 kronor per timme, sedan den 1 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Wäst-Bygg omplacerar i lönetvist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig