info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Wärtsilä tecknar avtal efter konflikt

Polska Boilers Factory Sefako, som satts i blockad av Byggnads, har nu tecknat hängavtal med avdelningen i Borås. Därmed hävs blockaden. Även Wärtsilä, som hittills vägrat teckna avtal, skrev på igår eftermiddag.

15 finska och polska rörarbetare som bygger biopanna i Skene omfattas nu av VVS-avtalet. De får precis samma villkor som svenska byggnadsarbetare, förutom när det gäller avtalsförsäkringarna.
– Jag kan dock inte gå ut med vilka löner de får ännu, men det blir många tior utöver grundlönen på 108 kronor i timmen, säger en nöjd Thomas Nilsson, mätningsföreståndare på Byggnads i Borås.

Det betyder att sympatistrejken, som Metall varslat om, inte verkställs. I fredags aviserade Metall att förbundet tänkte ta ut tio medlemmar i sympatistrejk. Dagen efter deklarerade Wärtsilä att företaget ville boka en mötestid med Byggnads och förhandla om ett avtal.
Förmodligen var det hotet om sympatiåtgärder från Metall som fick företagen att vilja förhandla med oss, säger Thomas Nilsson.

Sedan början av augusti har Byggnads uppvaktat huvudentreprenören Wärtsilä för att få de fem finska och tio polska rörarbetarna att omfattas av kollektivavtalet. Wärtsilä uppför en biopanna åt Marks kommun och företaget har i sin tur anlitat Boilers Factory Sefako med säte i Polen, för monteringen av pannan.
– Det gör mig upprörd nu efteråt att kommunen som beställare inte skött sig. Avtalen för rörarbetarna borde ha gjorts i ordning innan bygget påbörjades, säger Thomas Nilsson.

Lars Poulsen, personalchef på Wärtsilä Sverige menar att förseningarna berodde på att Wärtsilä ville att rörarbetarna skulle omfattas av Metalls avtal och att frågan låg på central nivå.
Men när Byggnads, och inte Metall, uppvaktade er borde ni väl ha förstått att det var Byggnads ni skulle sluta avtal med?
– Så kan man se det, men vi har byggt liknande pannor på andra håll i Sverige och då har Metalls avtal gällt, säger Lars Poulsen.

Arbetet på arbetsplatsen låg delvis nere igår, medan förhandlingarna pågick. Byggnads hade satt Wärtsilä och Stefako i blockad, samt tagit ut fem byggnadsarbetare på Anjo Bygg i sympatiblockad med total arbetsnedläggelse. Kranföraren på arbetsplatsen gjorde inga lyft åt Stefako och Wärtsilä.
Idag rullar arbetet på som vanligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Wärtsilä tecknar avtal efter konflikt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig