info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VVS-företag betalar skadestånd för diskriminering

Efter en förlikning med Diskrimineringsombudsmannen ska att ett företag i Göteborgstrakten betala 60 000 kronor till en arbetssökande. Förlikningen gäller åldersdiskriminering samt etniska trakasserier.

I början av året sökte 34-åringen jobb som fläktmontör på det lilla vvs-företaget. Han uppger att den första frågan under intervjun var ”Är du en kvinnoförtryckare?”. Mannen skriver i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen att han kände sig oerhört diskriminerad och att han är säker på att han fick frågan på grund av sitt ursprung och sin hårfärg.

Enligt företagarens egna uppgifter ska sedan åldern ha avgjort att en annan man, med mindre erfarenhet, fick jobbet. Han var tolv år yngre och företaget ville ha in unga människor som de kunde lära upp.
Företagaren har nekat till att ha ställt frågan om kvinnoförtryck. Vidare har han hävdat att han har rätt att välja kandidat utifrån ålder.

Diskrimineringsombudsmannen slår dock fast att diskriminering på grund av såväl etnisk tillhörighet som ålder är förbjudet i arbetslivet och att ombudsmannens utredning ger stöd för att 34-åringen blivit utsatt för båda dessa former av diskriminering.
Företaget har nu ingått en förlikning med ombudsmannen. Den innebär att den diskriminerade mannen får 60 000 kronor i ersättning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VVS-företag betalar skadestånd för diskriminering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig