info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VM-arbetarnas villkor i debatt

Mellan 2010 och 2012 dog cirka 700 indiska gästarbetare i Qatar, landet som arrangerar fotbolls-VM 2022. Dessa arbetares rättigheter stod i centrum för ett seminarium i fredags.

Flera rapporter om vidriga arbetsförhållanden för de gästarbetare som bygger arénor inför fotbolls-VM i Qatar 2022 nådde offentligheten förra året.

På ett seminarium i fredags debatterade Byggnads ordförande Johan Lindholm den här frågan med Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollsförbundet.

Johan Lindholm inledde med att berätta om sina egna erfarenheter från en resa till Qatar strax efter att missförhållandena för byggnadsarbetarna där blivit kända:

– Arbetarna fick samla ihop pengar i arbetslaget för att skicka hem sina döda kamrater, berättade han.

– Det är väldigt unga människor. De svarar på jobbannonser om att göra sitt livs resa. Enda gången de ser anställningskontrakten är när de skriver på dem. Så fort de anländer till Qatar konfiskeras kontrakten och passen. Jag hoppas verkligen att det sker förändringar.

Karl-Erik Nilsson kunde inte annat än att hålla med om att förhållandena är vidriga:

– De beskrivningar vi får höra här är bedrövliga, hemska. Man blir berörd av det varje gång. Givetvis måste byggnadsarbetarnas villkor bli bättre, sa han.

Men Nilsson försvarade samtidigt beslutet att lägga fotbolls-VM i Qatar:

– Hade det varit bättre att inte lägga VM 2022 i Qatar? Nej, för då hade inte den här debatten förts här. Vad fotbollen och det här beslutet gör, är att vi kastar ett ordentligt strålkastarljus över de här frågorna, om vi kan fortsätta hålla trycket i debatten. Kanske kan idrotten här göra skillnad.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VM-arbetarnas villkor i debatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig