info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill vänta med arbetsmiljön

Byggarbetsgivarna vill vänta med diskussioner om arbetsmiljön till efter avtalsrörelsen. Då tänker Sveriges Byggindustrier bjuda in Byggnads.

Kravet på att införa arbetsmiljöcertifiering av byggföretag är det mest uppmärksammade av Byggnads krav i avtalsrörelsen på byggsidan. Men arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, vill inte ta upp frågan då man förhandlar om avtalet.
– Arbetsmiljö är en av de viktigaste frågorna vi har. Men det kräver mer tid och eftertanke än att bara hantera den under en kort avtalsrörelse, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
Han säger att så fort avtalsrörelsen är klar tänker man bjuda in Byggnads för att diskutera arbetsmiljö.
– Vi samverkar gärna med våra motparter i den här frågan. Vi kommer att göra en kraftsamling då det gäller arbetsmiljö och har bland annat anställt ytterligare en person som ska arbeta med frågan, samt har utsett en referensgrupp med namnkunniga personer.

Allvarliga olyckor

En orsak till Byggnads krav är att det sker många dödsolyckor och andra allvarliga olyckor i branschen.
Facket ställer upp ett antal krav för certifiering och vill bland annat att företagen ska betala en avgift som ska ligga till grund för en arbetsmiljöfond.
– Detta är kanske inte den lösning vi skulle välja. Men vi får återkomma i frågan. Nu säger avtalet att vi ska lösa lönefrågan och då vill vi göra det först, säger Mats Åkerlind.
Han påpekar att det avtal som Sveriges Byggindustrier och Byggnads slöt 2010, säger att endast löner och ersättningar ska förhandlas i årets avtalsrörelse. Byggnads hävdar dock att det är möjligt att även lyfta in andra frågor om parterna är överens.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill vänta med arbetsmiljön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig