info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill ha skärpta regler efter dödsolycka

En arbetsmiljöinspektör vill ha skärpta regler för hur besiktningsprotokoll ska hanteras. En dödsolycka hade kanske kunnat undvikas om företaget följt besiktningsprotokollets anvisningar. (Bilden är arrangerad).

Det var i Torshälla i november förra året som en man föll ner från en skylift och dog. Säkerhetsspärren som skulle hålla plattformens skyddsräcke på plats, var dåligt svetsad och hade lossnat. Redan när skyliften togs i bruk två år tidigare, fanns felet men ingen åtgärdade det.

– Visst, företagen gör besiktningarna som de ska, men läser inte intygen, säger arbetsmiljöinspektören Ingrid Wadin.
Enligt regelverket är det förbjudet att fortsätta använda lyftanordningen om inte felen rättas till. Detta gäller när det står ”ger betryggande säkerhet om nedanstående anmärkningar åtgärdas” i intyget. Men besiktningsföretaget har ingen skyldighet att ombesiktiga lyftanordningen eller meddela arbetsmiljöverket om vilka företag som fått den här typen av anmärkningar. Det innebär att ingen, utom företaget självt, vet om säkerhetsrisken finns kvar eller ej.

– Det är endast när det står ”ger ej betryggande säkerhet” som besiktningsföretagen är skyldiga att informera oss. Och då kan vi förhindra olyckor genom att göra inspektioner, säger arbetsmiljöinsektör Ingrid Wadin.
Men antalet anmärkningar av detta (strängare) slag minskar. Ingrid Wadin har gått igenom hur många sådana intyg som utfärdats i arbetsmiljödisktriktet Östergötland/Södermanland där hon är anställd. 1994 fick inspektionen in 40 intyg, 1995 fick man in 18 intyg, 1996 sju intyg. Därefter minskar antalet intyg ner till noll under 2001 och 2002.

– Man kan fråga sig om det beror på att lyftanordningarna blivit säkrare. I fallet med dödsolyckan i Torshälla borde i alla fall besiktningsföretaget ha varit hårdare och gett den allvarligaste anmärkningen, säger Ingrid Wadin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill ha skärpta regler efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig