info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill ha bättre service från facket

På vissa orter saknas professionell hjälp att mäta ackordet. Det menar deltagarna på rörarbetarnas rikskonferens. De kräver att förbundet centralt gör något åt saken.

Rörarbetarnas rikskonferens avslutades i helgen. Ombuden antog ett uttalande där man kräver att förbundet verkar för att fler rörombudsmän anställs ute i avdelningarna.
Detta krav förs fram, sedan det står klart att ett flertal avdelningar väljer att inte anställa nya rörombudsmän vid pensionsavgångar.

– Det är ett allvarligt problem som märks på ackordsvolymen. Det finns ingen som kan mäta rörjobben, eftersom ingen av de övriga ombudsmännen har branschvana, säger rörombudsmannen Christer Bölin från förbundet som höll i konferensen tillsammans med styrelsen.
Några av de avdelningar som saknar rörombudsmän är bland andra Gävle, Sundsvall, Östersund och Kalix. I Söderhamn finns enbart en halvtidstjänst. I Blekinge/Kronoberg saknas det också en rörombudsman.

Rikskonferensen antog också en skrivning där man kräver att förbundet ska satsa resurser på att följa upp hur nya arbetsmaterial hanteras på olika objekt. Detta för att få fram en normtid, som sedan kan skrivas in normtidslistan. I dagsläget görs uppföljningen av avdelningarna men erfarenheten visar att många avdelningar antingen inte hinner med, eller saknar den rätta kunskapen.

– Arbetsgivarsidan, VVS-installatörerna, har en särskild ombudsman som åker runt i landet och sköter detta. Rörarbetarna menar att Byggnads centralt också borde införa något sådant, avslutar Christer Bölin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill ha bättre service från facket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig