info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill försvåra svartarbete

Byggnads och Sveriges Byggindustrier uppmanar regeringen att låta byggbranschen testa det ratade förslaget om månadsvis lönerapportering. Näringsministern har lovat ett sådant förslag.

I mars väntades en proposition, ett lagförslag från regeringen, gällande att företag skulle rapportera löner till Skatteverket månadsvis i stället för årsvis. Men förslaget har väckt debatt och är nu skjutet på framtiden. Inom byggbranschen har man dock länge önskat just ett sådant system, för att få bättre möjligheter att upptäcka svartarbete. Nu går Byggnads ordförande Johan Lindholm och Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson än en gång ut tillsammans och vädjar om att byggbranschen ska få testa ett sådant system.

”Blir svårt för oseriösa företag”

– Vi har all respekt för strävan att minska onödig administration för företagen. Men man måste lyfta blicken och se till en större helhet. Det största hotet mot företag och företagande är inte en välmotiverad administration, utan en osund konkurrens, säger Ola Månsson i ett gemensamt pressmeddelande.
Johan Lindholm säger att förslaget om månadsrapportering är en viktig del i arbetet mot svartarbete. Oseriösa företag väntas få svårt att rapportera månadsvisa uppgifter.

Ministern lovar förslag

Närinsministern Annie Lööf (C) är emot att alla företag ska rapportera lönerna månadsvis. I en debattartikel som publicerades i Dagens Industri i mars skriver hon dock att regeringen kommer ta fram ett förslag som gäller just bara byggbranschen. Riksdagen lämnade i januari en begäran om just ett sådant branschspecifikt förslag till regeringen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill försvåra svartarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig