info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill förbjuda lim med lösningsmedel

Limmet Friatherm Component + ska förbjudas, anser Byggnads i ett yttrande till regeringen.

Byggnads skyddsombud stoppade i augusti förra året ett arbete i Uppsala, på grund av att man använde limmet Friatherm Component +. Stoppet överklagades av företaget Infjärdens Värme AB.
Arbetsmiljöverket beslöt efter en inspektion att inte lägga något omedelbart förbud med anledning av skyddsombudsstoppet. Byggnads har överklagat det och regeringen kommer därför att få fälla avgörandet. Antagligen sker det i höst. Byggnads vill åstadkomma två saker. Dels få rätt i kravet på ett stopp på arbetsplatsen, på grund av att detta lim användes. Vidare vill man också att limmet ska förbjudas, eftersom det innehåller flera typer av lösningsmedel.

Arbetsmiljöverket har i ett svar till regeringen gjort bedömningen att ingen omedelbar eller allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa finns vid normal användning av limmet, om en tillräcklig utrustning används. I sitt svar konstaterar Byggnads att det troligtvis är sant att faran inte är omedelbar, men när ett företag har bestämt sig för att använda produkten i sin verksamhet, innebär det att arbetare regelbundet använder limmet under flera år.
Det innebär, enligt Byggnads uppfattning, på sikt en fara för användarnas hälsa. ”Lösningsmedel har enligt all erfarenhet skadlig inverkan på den som använder det under längre tid”, skriver Byggnads. Friatherm svetsar på kemisk väg ihop rördelar av plast.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill förbjuda lim med lösningsmedel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig