info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vild strejk på Peab

Cirka 230 byggnadsarbetare på fem arbetsplatser i Stockholm har lagt ner arbetet. De protesterar mot att Peab förhalar och försvårar löneförhandlingar.

Bodsittningen genomförs på Peabs arbetsplatser i Hammarby Sjöstad och Järla sjö. Totalt handlar det om cirka 230 byggnadsarbetare som väntar i bodarna på att Peab ska visa förhandlingsvilja.
– Vårt krav är att Peab ska komma till förhandlingsbordet, säger Johan Persson, en av byggnadsarbetarna i Järla sjö där 120 man lagt ner arbetet.

Bakgrunden till konflikten är diskussioner om löneform sedan Stockholmslistan, en ackordsprislista, slutat användas. Lagen på Järla sjö och Kvarteret Knallen var tidigt överens med Peab om att prova ett resultatlönesystem i Järla sjö i utbyte mot att den så kallade nybyggnadslistan användes som underlag för ett rakt ackord på Kvarteret Knallen.
När mätning av de ingående arbetena var klar för Kvarteret Knallen visade resultatet att jobbet skulle ge cirka 160 kronor per timme med en normal prissättning av jobben. Peab backade då och valde att prissätta arbetena på ett sätt som laget inte kan acceptera.
Samtidigt har Peab, enligt laget på Järla sjö, förhalat förhandlingarna om resultatlön på det projektet. Det har gått sju månader utan att man kunnat komma överens om en uppgörelse.

– Självklart är det här en del i Peabs ambition att trötta ut oss och på så sätt bereda mark för sitt bonuslönesystem, säger Johan Persson.
Också Torgny Johansson, ordförande i Bygg-ettan, ser ett samband mellan de nu pågående lönestriderna och Peabs försök att införa fast lön med bonus.
– Det känns som man jävlas hela vägen. Det sägs till exempel att man tagit ifrån alla utom regionchefen rätten att förhandla, säger Torgny Johansson.
Peabs regionchef Tomas Andersson säger att man inte har förändrat i rätten att löneförhandla och att han vet för lite för att kunna uttala sig om något samband mellan konflikterna och Peabs ambition att införa bonuslöner.
– Jag har svårt att förstå att man tar till olagligheter. Vad jag vet är förhandlingsdagar utsatta på Järla sjö. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vild strejk på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig