info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vild strejk på Peab i Västmanland

Upp mot 200 byggnadsarbetare på Peab i Västmanland har valt att låta bli att arbeta idag. Orsaken är missnöje med löneförhandlingar.

– Jag har fått signaler om att ett par hundra gubbar sitter kvar i bodarna, säger Mats Pettersson, ordförande i Byggnads Västmanland.
Orsaken till den vilda strejken är missnöje med Peab Mellerstas sätt att bedriva ackordsförhandlingar på flera arbetsplatser.
– De har gått ut hårt med sitt förslag till månadslön med bonus. När gubbarna har sagt nej så har Peab inte varit förhandlingsvilliga om ackord, säger Mats Pettersson.

På en arbetsplats i Västerås strandade centrala ackordsförhandlingar för drygt en vecka sedan och på en annan har förhandlingarna inte kunnat komma igång i brist på ackordsunderlag.
– Det har nog varit den utlösande faktorn men protesten är också en reaktion mot Sveriges Byggindustriers agerande i de centrala förhandlingarna, säger ordföranden i Byggnads Västeråsavdelning.

Peabs regionchef, Per-Olof Pettersson, bekräftar att byggnadsarbetarna på minst tre arbetsplatser valt att inte arbeta. Han tror att agerandet beror på oförstånd och att aktionen är förhastad.
– Men det är ju fredag. Vill de vila idag så får de väl göra det. Det rör oss inte så mycket, säger Per-Olof Pettersson.
Enligt Peabs regionchef är ackordsförtjänsten 140 kronor på en av de berörda arbetsplatserna och på en annan, bostadsområdet Vallby, har centrala förhandlingar strandat på grund av att Byggnads krävt en höjning av ackordsriktpunkten med 15 kronor per timme. Han kan inte se att Peabs agerande på något sätt kan ha medverkat till missnöjet bland de anställda.
– Vi förhandlar ju under fredsplikt och den gäller fortfarande på alla arbetsplatser, säger Per-Olof Pettersson.

Byggnads avdelning avvaktar nu Peabs agerande. Om företaget begär att avdelningen ska uppmana byggnadsarbetarna att återuppta arbetet så kommer avdelningen att besöka den arbetsplats begäran avser och påminna om fredsplikten.
– Men i första hand är det här en arbetsledningsfråga, säger Mats Pettersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vild strejk på Peab i Västmanland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig