info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Victorias första husbygge klart

Victoria Hodén, nybörjare i byggbranschen, kan pusta ut. Hon är kranförare och har byggt sitt första hus. Åtta våningar högt.

Hur känns det?
– Det känns jättekul. Jag är ju helt ny i branschen. Det har varit otroligt kul att få vara med från grunden. Den 28 april lade jag den sista takpannan och jag vart mormor samma dag. Det kändes jättebra.
Var byggs husen och vilket företag har entreprenaden?
Det är Besqab som bygger fyra hus med lägenheter i Solna. De har hyrt in Strängbetong, som i sin tur hyrt in mig från ett kranföretag som heter Binsell.
Vilken kran kör du?
– Litronic, Liebherr 550.
Vilka arbetsmoment var mest utmanande?
– När man lyfter ytterväggarna och det blåser mycket. Det blåste 15 sekundmeter nästan konstant. Då fick vi ta det lugnt, och då tar det mycket längre tid. Vindarna är överhuvudtaget min värsta fiende nuförtiden, precis som för många andra kranförare.
Vilka moment var roligast?
– Precisionsarbetena. När man ska ställa in en vägg, mitt emellan två andra väggar, när man ska sätta en yttervägg långt ut och det är svajigt. Jag kan inte alla fackord än.
Så vad tycker du om att jobba i byggbranschen?
– Det har varit jättetrevligt. Jag har blivit så himla väl bemött av alla. Alla har haft överseende med att jag är ny i branschen. Ofta ska det gå så fort. Men jag har blivit väl omhändertagen.
När blir det taklagsfest?
– Vi har inte haft någon sådan än. Jag hoppas att det blir fyra fester, ett för varje hus vi bygger.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Victorias första husbygge klart

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig