info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi måste bli flerspråkiga"

Isoleraren Félix Edberg LeBlanc tror att vägen till fler medlemmar i facket går via att möta människor i deras vardag på deras vilkor.

29-årige Félix Edberg LeBlanc är en engagerad medlem i Byggnads. Själv gick han med en gång i tiden för att de sa på verkstan att han skulle det. Sedan dess har han fått djupare förståelse för fackets roll.
Hur tycker du att Byggnads ska jobba för att få fler medlemmar?

– Allting handlar om att facket måste föra en dialog. Det gäller att möta människor där de är och inte där man själv är. Det gäller att se alla och inte tro att alla kommer fram av sig själva och blir medlemmar och anmäler sig till kurser.
Var finns de nya medlemmarna?
– Bland annat hos den utländska arbetskraften. För att få in dem i facket måste vi bli flerspråkiga, det är nummer ett. Vi har massor av polska medlemmar och vi ska plocka från dem som finns. Inte hålla på och ta in någon dyr konsultskit som erbjuder någon kurs i det ena eller andra. Det finns så mycket resurser i arbetarrörelsen.
Engagera den utländska arbetskraften så de kan värva sig själva.
Hur uppfattar du engagemanget hos unga byggnadsarbetare?
–  Jag skulle säga att det generellt är kasst och att de unga inte kan ett skit. Men det går inte att skylla på ungdomarna. Den fackliga informationen i skolorna har varit otroligt misskött, men jag vet att fler i facket tittat på just det problemet och att det börjar lösa sig nu.
Ser du några andra vägar för att öka medlemsantalet?

– Det är för krångligt att gå med, därför måste vi hjälpa folk att bli medlemmar. Många säger till folk som inte är med att de får fixa det själva, men det krävs lite av hålla handen i början. Sedan behöver det tyvärr satsas lite på utåtriktad verksamhet som visar på fördelarna med att vara medlem. Det låter väldigt populistiskt med reklamgrejer som gör att man hör och syns och jag är egentligen emot sådant trams. Jag tycker det är bättre med samtal med varje person, men det verkar som om det tar för lång tid, det går för segt helt enkelt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi måste bli flerspråkiga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig