info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi är inga slit och slängvaror"

Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, har rört upp känslorna ute bland landets byggnadsarbetare.

Ett citat från honom om att byggnadsarbete är så slitsamt att byggnadsarbetare kanske bör byta yrke efter 50 års ålder, har resulterat i upprörda röster på byggena, i insändare till Byggnadsarbetaren och samtal till Byggnads.
– Det är klart att vi blev förbannade över den inställningen. Vi byggnadsarbetare ses tydligen som slit-och slängvaror. Helst ska vi vara unga och friska, men när kroppen blivit sliten efter år på bygget, då är vi förbrukade och ska helst försvinna så vi inte kostar pengar, säger Ramòn Sandkvist, snickare och lagbas i Sundsvall.

Han vill se en helt ny inställning till arbetsmiljö hos byggarbetsgivarna.
-De bara pratar men det är inte så mycket praktisk handling. Ibland undrar man om de varit ute på ett bygge. Jag ser hur illa det är på många arbetsplatser och jag ser hur hårt folk slits. Under mina 42 år i yrket har jag aldrig varit med om att avtacka en 65-årig byggnadsarbetare. Nu måste det ske en förändring, säger Ramón Sandkvist.
Det är ett faktum att många byggnadsarbetare slås ut långt före pensionsåldern på grund av skador och sjukdomar orsakade av arbetets hårda belastning. Nyligen presenterade Byggnads nya siffror om utsattheten och det föranledde Bo Antonis uttalande till nyhetsbyrån FLT om ett yrkesbyte.
– Äldre byggnadsarbetare som skadats eller är på väg att bli förslitna bör få utbildning för att komma vidare till andra jobb i byggsektorn eller i andra branscher så att de kan fortsätta arbeta till pensionen, anser Bo Antoni och ser det som en slags kompetensrehabilitering.

Det skulle sannolikt gälla många av dagens 50-åringarna i branschen. Men Bo Antoni har idag inget svar på hur det skulle betalas och på problemet hur de äldre byggnadsarbetarna ska kunna få nya jobb.
Bo Antoni säger att det är ett misslyckande att så många byggnadsarbetare slits ut och att hans inställning är att byggnadsarbetare ska kunna jobba i yrket fram till pensionen.
Ramón Sandkvist tycker att förslaget om yrkesbyte verkar ogenomtänkt. Ska folk vidareutbildas för att de är för hårt slitna är det självklart arbetsgivarnas ansvar att betala det, tycker han. Men han tror det är nästan omöjligt för äldre byggnadsarbetare att få nya jobb. Då är det väl bättre att se till att de aldrig blir utslitna, tycker han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi är inga slit och slängvaror"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig