info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Verkningslösa blockader utan stöd

Byggnads blockader mot polska och lettiska företag som inte vill teckna avtal leder inte till att byggandet stoppas. Byggnads har nu begärt sympatiåtgärder.

Blockaden mot det polska företaget Proxy B, som bygger om restaurang Tallhyddan i Alingsås, har inte satt stopp för ombyggnaden. Fackets blockadlappar har inte stört de polska snickarna.
Samma sak gäller för de två villabyggen i Ljungbyholm utanför Kalmar där polska byggnadsarbetare bygger två villor. Arbetsgivaren där heter Optima och ägs av en son till Proxy B:s ägare. 

I veckan har Byggnads därför begärt sympatiåtgärder från Transport, Handels och Seko för att på så sätt kunna störa transporter och försäljning av byggmaterial till de blockerade byggena.
I Hunnebostrand, där det lettiska företaget Sia R.O.K. bygger om och till på Ramsviks Camping, pågår också arbetet för fullt trots blockad. De cirka 20 letter som arbetar där utför både bygg- och måleriarbete. I onsdags träffade därför Målarfacket arbetsgivaren och lämnade över ett förslag till avtal.
– Sia fick 48 timmar på sig att ta ställning till ett avtal på svenska, berättar Torbjörn Backlund, som tillsammans med systern Annika äger campingen.
– Lämnar inte företaget beskedet att de accepterar avtalet på fredagen så sätts arbetet i blockad också av Målarfacket.

Enligt syskonen Backlund hade man inte haft råd att bygga alls om man inte hade kunnat anlita billig lettisk arbetskraft. Och de stödjer Sias ägare, Aigars Burgelis, i hans krav på att få veta mer om avtalens villkor innan han bestämmer sig för att teckna avtal.
Byggnads menar å sin sida att företaget haft tillräckligt med tid för att sätta sig in i avtalet. Nu förhalar företaget för att kunna färdigställa bygget utan att teckna avtal, anser facket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Verkningslösa blockader utan stöd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig