info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Veidekke får städa upp i Göteborg: "Akuta arbeten"

Byggbolaget Veidekke har fått i uppdrag av Trafikverket att utföra säkerhetsarbetet i Hagaprojektet, en del av Västlänken i Göteborg.

Veidekke ska städa upp på Västlänkens stoppade projekt Haga. Foto: Trafikverket

Den 24 januari meddelade Trafikverket att de häver kontraktet med entreprenören AGN Haga som jobbade med Hagaprojektet, Västlänken.

Veidekke har nu fått uppdraget att utföra säkerhetsarbeten så att en ”fungerande, säker och välskött arbetsplats” kan lämnas över till den entreprenör som sedan ska slutföra projektet.

Läs också Trafikverket häver kontrakt värt miljarder

– Det här är en tillfällig entreprenad. De ska gå in och göra de akuta arbeten som behövs göras i väntan på upphandlingen av en ny entreprenör. De ska helt enkelt hålla igång arbeten som blivit avbrutna mitt i, säger Ulf Angberg, kommunikationsansvarig för Västlänken på Trafikverket.

Exakt hur lång tid och hur mycket det kommer kosta vet vi inte ännu.

Vilken aktör som på sikt ska ta över projektet är dock inte klart. Trafikverket håller på att sätta ihop ett förfrågningsunderlag inför kommande entreprenader.

– Totalt sett innebär det här både en försening och fördyring av den här etappen, men exakt hur lång tid och hur mycket det kommer kosta vet vi inte ännu, säger Ulf Angberg.

Har ni räknat på hur mycket försenat hela projektet Västlänken kan bli?

Läs också Risk för pengarullning på Västlänken: "Förväntas öka med miljarder"

– Nej, en sådan prognos tror vi kunna ha klar om tre till sex månader.

Veidekke startar omgående. Tanken är att jobbet utförs med ett prestationskontrakt med löpande fakturering.

– Vi är stolta över att kunna utföra säkerhetsarbete åt Trafikverket och att kunna bidra till att minimera konsekvenserna av att kontraktet hävdes för några veckor sedan, säger Fredrik Indevall, regionchef Veidekke Anläggning Väst.

FAKTA: Det här ska Veidekke göra

Säkra arbetsområdet och upprätthålla säkerhetsfunktioner relaterade till miljötillstånd, tunnelskydd, markförstärkning, grävning, ledningsarbeten, vattenreningsverk, dränkning, asfaltering och trafikomläggningar.

Projekt Haga omfattar en 1 700 meter lång tunnel och en ny station i Haga. Stora delar av sträckan byggs som tunnlar i berg och består av en spårtunnel och en parallell service- och räddningstunnel.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Veidekke får städa upp i Göteborg: "Akuta arbeten"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig