info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vd döms för arbetsmiljöbrott

Takläggarna har fortfarande skador efter fallet i oktober 2002. Nu har vd:n för byggföretaget och den som var samordningsansvarig dömts för vållande till kroppsskada.

Olyckan i Lycksele då två takläggare föll åtta meter från ett tak och skadade sig svårt har nu fått sitt rättsliga efterspel. Tingsrätten dömde både vd:n och den samordningsansvarige arbetsledaren villkorligt till böter för vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Tingsrätten slår fast att även om det finns en samordningsansvarig på arbetsplatsen, har vd:n fortfarande ansvaret för den övergripande arbetsmiljön. Vd:n för Svansele AB borde ha insett att skyddsarbetet inte sköttes på ett tillfredställande sätt, när arbetsmiljöverket faktiskt anmärkte på taksäkerheten en kort tid innan olyckan inträffade. Vd:n borde enligt tingsrätten då själv ha förvissat sig om att det aktuella skyddsräcket som sattes upp uppfyllde kraven.

Olyckan berodde på att ett skyddsräcke inte höll.
– Det började snöa och vi skulle täcka. Min arbetskamrat halkade på presenningen och gled mot takkanten. När han tog tag i skyddsräcket släppte det i fästet, berättade Hans Öberg i en tidigare artikel i tidningen Byggnadsarbetaren.
Hans Öberg grep reflexmässigt efter räcket för att hjälpa sin arbetskamrat men då lossnade räckets infästningar på fler ställen och både han och arbetskamraten föll till marken, åtta meter ner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vd döms för arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig