info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vd åtalas för byggelevs tiometers fall

En byggelev föll tio meter från ett tak som saknade skyddsräcke. Eleven hade vare sig sele eller skyddslina. Efter många rättsliga turer har åtal väckts, och senare i höst väntar rättegång för företagets vd.

Den 18-årige byggeleven jobbade våren 2006 med ett takarbete i Västberga i Stockholm. Eleven backade ut mot kortsidan av trevåningshuset där det inte fanns något fallskydd. 18-åringen saknade dessutom sele och skyddslina, och föll tio meter ner i marken. Han fick allvarliga skador i ryggen och handlederna.

Arbetsmiljöverket åtalsanmälde företagets, Active Bygg AB, vd som var arbetsmiljöansvarig. Men enligt vice chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare i Stockholm fanns det inte tillräckliga skäl att väcka åtal, eftersom man ”inte kan förvänta sig en fällande dom”. Ett beslut som Arbetsmiljöverket omprövade vid Utvecklingscentrum i Malmö, som fattade beslut i ärendet före sommaren. Överåklagare Sven-Erik Alhem gick tvärtemot vice chefsåklagaren Johan Frigell vid Södertörns tingsrätt och menade att det visst finns tillräckliga skäl att väcka åtal för arbetsmiljöbrott.

Enligt Stockholms tingsrätt, där ärendet nu befinner sig, blir det rättegång i början av november.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vd åtalas för byggelevs tiometers fall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig