info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vattenskador för miljarder

Under de senaste åren har kostnaderna för vattenskador ökat dramatiskt. Förklaringen är de senaste vintrarnas extremet kalla väder.

Enligt en undersökning från Vattenskadecentrum är det framförallt läckage från rörinstallationer som ökat kraftigt de senaste två åren. Andelen vattenskador efter rörinstallationer som börjat läcka brukar normalt ligga på cirka 55 procent av alla skador, men är nu upp i 66 procent. Orsaken är de senaste årens låga vintertemperaturer som gått hårt åt vattenrör i bland annat sommarstugor. För dåligt isolerade rör fryser och när värmen kommer på våren är vattenskadan ett faktum.
– För de som har en sommarstuga är kan det vara viktigt att stänga av vattnet, tömma rör och varmvattenberedare på vatten om man inte ska vara i huset under vintern, säger Rolf Kling, teknisk chef på VVS Företagen.

Stort behov av renovering

Många av de drabbade husen har uppenbara brister när det gäller isolering och det krävs enligt Magnus Everitt, miljöexpert på VVS Företagen,stora satsningar.
– I många hus byggda mellan 1959-1975 är ombyggnadsbehovet stort. För att bromsa kostnadsökningarna behöver man öka renoveringstakten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vattenskador för miljarder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig