info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Västerviksföretag säger upp nio montagearbetare – ”Företaget måste göra en omorganisation”

Ett Västerviksföretag säger upp nio montagearbetare. Enligt ägaren beror uppsägningarna på arbetsbrist och årstiden. Men enligt Byggnads Öst är det inget tecken på en sviktande byggkonjunktur.

Västerviks Fönster och Dörrtjänst har nyligen avslutat ett par stora projekt med dörr- och fönsterbyten. Företaget anser att orderingången är vikande och att därför att alla nio montagearbetare måste sägas upp.
– Vi brukar säga upp anställda på våren, eftersom verksamheten är årstidsberoende. Det är inte så många som vill byta dörrar och fönster runt jul, säger Håkan Persson, ägare till Västerviks Fönster och Dörrtjänst till Västervikstidningen.se.

”Säljverksamheten ska vara kvar”

Byggnads Öst har haft förhandlingar med företaget som nu är avslutade. Enligt dessa förhandlingar är orsaken att företaget går dåligt ekonomiskt och därför måste alla montagearbetare sägas upp, däribland sju personer som nyanställts under 2017.
– Företaget måste göra en omorganisation för att undvika en konkurs. Säljverksamheten ska vara kvar, eftersom montaget blöder pengar, säger Richard Mellberg, ombudsman på Byggnads region öst.
Hur är chanserna för montagearbetarna att få jobb?
– Vi har ansökt om anställningsstöd för de anställda. Byggbranschen är het, men problemet är att de flesta av dem inte har yrkesbevis. Om de haft yrkesbevis så hade det inte vara något problem, säger Richard Mellberg.

Läs mer: Fortsatt hetta på bygget – ingen tecken på svalare tider

Enligt Richard Mellberg är uppsägningarna på Västerviksföretaget är inte någon trend i Byggnads region Öst. Visserligen har den värsta överhettningen minskat något, men det är ingen fara för byggjobben.
– Det är snarare tvärtom och företagen söker efter personal. De stora bolagen har fullt upp ett och ett halvt år framöver och det har de väl aldrig varit med om tidigare. Möjligtvis i de små specialistbranscherna kan det vara svårt att hålla det löpande, säger Richard Mellberg, ombudsman på Byggnads region Öst.

Läs mer:
Stor brist på byggjobbare i Småland

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC