info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varnar för oseriös arbetskraft

Byggnads varnar för att anlita oseriös arbetskraft. I utskick riktar sig Byggnads Malmöavdelning till fastighetsägare som fått bygglov.

I brevet uppmanar Byggnads fastighetsägarna att alltid anlita seriösa företag.
”Billig arbetskraft kan bli en dyrköpt erfarenhet”, skriver Byggnads.
I informationsbladet uppmanas den som anlitar företag/arbetskraft för byggnation att alltid kontrollera att det finns kollektivavtal för byggnadsarbetare och att den som utför arbetet har f-skattsedel, samt sköter betalning av moms och skatt.

Facket påminner också om att den som anlitar ett oseriöst företag kan bli skyldigt att betala såväl undanhållen moms och skatt, som bli stämd i domstol och få böter. Den som anlitar oseriös arbetskraft kan bli betraktad som arbetsgivare och ansvarig, samt skadeståndsskyldig vid en olycka.

I ett par år har förmedlare av utländsk arbetskraft från Östeuropa skickat brev till fastighetsägare som fått bygglov. I dessa har förmedlingarna erbjudit sina tjänster.
Men Byggnads ville göra ett motdrag för att informera fastighetsägarna om vilka regler som gäller och vad de ska se upp med.
– Vi såg vartåt det barkade efter en kartläggning vi gjort om utländsk arbetskraft och insåg att vi måste göra något, berättar Lars Lindström, ombudsman på Byggnads i Malmö.

Därför började man tidigare i år med sina utskick. Hittills har ett par hundra brev skickats ut och adresserna kommer ursprungligen från kommunernas register över vilka som fått bygglov.
Många byggföretag från Baltikum och Polen håller betydligt lägre priser än svenska. Byggnads befarar att de ska dumpa marknaden och göra det med dåliga arbetsvillkor för arbetarna. Efter utskicken har flera fastighetsägare hört av sig till Malmöavdelningen med förfrågningar om företag. Vanliga frågor är om företagen har kollektivavtal och om de är seriösa.

Faller satsningen i Malmö väl ut, kommer sannolikt fler avdelningar att följa efter.
Från och med förste maj i år kan medborgare från bland annat Polen och Baltikum i praktiken fritt arbeta i Sverige under sex månader, med stöd av EU:s fria rörlighet för arbetskraft.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varnar för oseriös arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig