info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Värmlänningar slipper tunga lyft

Det blir inga tunga lyft vid renoveringen av 187 badrum i Riksbyggens fastigheter i Karlstad.

Yrkesinspektionen har förhandlat med Riksbyggen, som ska använda balkonger för in- och uttransport av material, i de fastigheter där man saknas hiss.
En hyresgäst på varje våningsplan kommer att låta byggnadsarbetarna, via ett inlastningstorn invid balkongen, plocka in material till lägenheterna.
Det blir allt vanligare att byggherrar låter alla hyresgäster bo kvar i sina lägenheter under pågående badrumsrenovering, trots att fastigheterna saknar hiss. I praktiken innebär detta att allt kakel, porslin, klinker etc, måste bäras upp för trapporna. De sammanlagda lyften i samband med in- och uttransport vid en enda badrumsrenovering uppgår till mellan ett och två ton. Detta har fått flera bygginspektörer runt om i landet att reagera.
– Genom att gå in redan i projekteringsstadiet kan yrkesinspektionen påverka byggherren. Ofta kommer vi in för sent och då blir det svårt att ställa krav, säger Per-Inge Persson, yrkesinspektör i Karlstad.
– Tunga lyft i samband med rotprojekt är ett stort problem som vi ska jobba mera med framöver, säger Hans Bergdahl, yrkesinspektör i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Värmlänningar slipper tunga lyft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig