info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Värme i hytten hos Bravida

Nu är det slut med i kalla förarhytter. På Bravida Väst får servicemontörerna kupévärmare i sina hytter. - Det är en stor seger för montörernas hälsa, säger Henry Jacobsson, mb-ledamot och skyddsombud på Bravida Väst i Göteborg.

Han har engagerat sig hårt för att få kupévärmare i rörmontörernas servicebilar.
– Ofta kommer montörerna ut i iskalla bilar efter att ha jobbat sig genomsvettiga inomhus i pannrum och andra utrymmen, säger han.

Då är det inte bra för hälsan att gå direkt ut i en kall bil. Ofta är avstånden mellan jobben så korta att bilarna heller aldrig hinner värmas upp.
Dessutom använder montörerna ofta bilarna som personalutrymmen, som paus och matplatser. För det är vanligt att det inte finns några utrymmen att rasta på de är ute på korta, snabba arbetsuppgifter.

Första gången Henry Jacobsson försökte driva frågan om kupévärmare sa Bravida blankt nej. Då vände han sig till Byggnads för att få råd om hur han skulle göra. Nästa kontakt blev arbetsmiljöverket som tog tag i frågan. Verket meddelade Bravida att de övervägde att göra ett föreläggande om att företaget måste installera kupévärmare. Detta för drygt ett år sedan. Men företaget och facket kom överens. De enades om att kupévärmare skulle installeras i alla nya bilar, samt att kupévärmare skulle sättas in i fem befintliga bilar.

Idag cirka ett år efter överenskommelsen, tycker Henry att det blev bra. Kupévärmare finns idag i åtta bilar på företaget, fem gamla och tre nya.
– Det är en väldig skillnad att komma ut i en uppvärmd bil, säger Henry.
– Nu hoppas jag bara att fler följer vårt exempel.
Bilarnas kupévärmare har flera finesser. Bland annat finns en timer, så att man kan ställa in vid vilken tid man vill ha bilen uppvärmd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Värme i hytten hos Bravida

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig