info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Våren ökar antalet olyckor

Under den senaste tiden har det inträffat en rad arbetsplatsolyckor i Göteborgstrakten. Bara under förra veckan inträffade tre allvarliga fallolyckor.

En plåtslagare föll fem meter, en snickare ramlade från ett villatak och en ställningsbyggare föll några meter i samband med ställningsbygge.
Sedan årsskiftet har inspektörerna i Göteborg utrett ett trettiotal olyckor och tillbud på byggarbetsplatser
– Det är en hög produktionstakt just nu och då går det gärna lite för fort på bygget, vilket drabbar säkerhetstänkandet, säger Sverker Ekström, yrkesinspektör i Göteborg.
– Dessutom är det vår. Då får fler jobb eftersom många byggen drar i gång. Det är full fart helt enkelt.
Sverker Ekström har även noterat hur uppsvinget i branschen dragit till sig okunniga arbetsgivare och outbildade byggnadsarbetare. En hel del av de senaste olyckorna och tillbuden har inträffat på mindre arbetsplatser som leds av små byggbolag. Till exempel villabyggen.
– De arbetsgivarna vet inte vad en arbetsmiljöplan är för något. Chefen är svår att få tag i och rätt som det är försvinner företaget eller byter namn. Därför tvingas vi sätta rullande förbud på den typen av företag för att få stopp på eländet, säger Sverker Ekström.
Det stora antalet olyckor gör att arbetsbelastningen på inspektionen är mycket hård.
– Vi försöker utreda alla olyckor och tillbud. Men det tar lång tid. Pappersarbetet är enormt och många ärenden går även vidare för polisanmälan. Då tar allt ännu mer tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Våren ökar antalet olyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig